Над 4000 души събориха оградата на граничния пункт Шентил на границата между Словения и Австрия и потеглиха пеша към Грац. Тази нощ австрийската полиция затвори пункта, където се бяха събрали хиляди мигранти.

На територията на Словения се намират над 40 000 мигранти, съобщи полицията в Любляна. Огромната част от тях са разположени на палатки в Шентил и Горна Радгони.

Според първите оценки тази нощ от Хърватия в Словения са пристигнали поне 6000 мигранти, които веднага се пренасочват към приемните центрове в Брежица, Есеница и Добов.

Словенският премиер Миро Церар остро разкритикува поведението на Хърватия и обвини властите в Загреб "в неевропейско отношение". Според него Загреб организирано и умишлено изпраща хиляди мигранти към словенската граница и на практика между двете държави няма комуникация по този проблем.

Девет държави в ЕС са изразили готовност да приемат в най-кратки срокове 854 разселени мигранти, съобщи Европейската комисия, цитирана от bTV. Говорител на ЕК допълни, че 86 мигранти, пристигнали в Италия, вече са били разселени по утвърдените квоти.

Комисията призова да се подхожда с предпазливост към тези данни, тъй като те постоянно се променят. От юли насам ЕС утвърди две квотни схеми за разселването на общо 160 хил. мигранти, пристигнали в Гърция и Италия.

ЕК отбеляза днес, че квотите са задължителни, тъй като са били утвърдени от Европейския съвет. Според тези квоти всички държави в ЕС, с изключение на Великобритания, Дания и Ирландия, поемат задължението за разселването на мигрантите, припомня БТА.

Европейската комисия представи днес и становището си относно възобновяването на граничния контрол от Германия и Австрия. Според ЕК то е основателно.

В становището се посочва, че възстановяването на граничните проверки в рамките на Шенген се е наложило заради необходимостта от запазване на вътрешната сигурност на двете държави. Отбелязва се, че действията на Берлин и Виена са били свързани с неочакван масов приток на мигранти, които в повечето случаи не са разполагали с необходимите документи и от които не са били снети пръстови отпечатъци в първата държава от ЕС, през която са преминали.

Отчита се, че предприетите мерки са съобразени с европейското законодателство и Шенгенския кодекс. Според ЕК внезапният приток на хора към двете държави е застрашило тяхната сигурност и е наложило да бъдат взети извънредни мерки. Предприетите мерки са били необходими и съразмерни, се посочва в становището.

Всяко следващо удължаване на срока на граничния контрол обаче подлежи на допълнителна оценка.

Комисията изразява задоволство от решението на Словения да прекрати въведените гранични проверки по границата с Унгария. ЕК ще оцени допълнително въведения от Унгария граничен режим със Словения.

Бежанският наплив към Гърция достигна цифрата от 48 000 души за пет дни, обяви пък Международната организация по миграция, цитирана от агенция Ройтерс.

Данните, които са актуални към 21 октомври, показват най-високият седмичен наплив от мигранти към Гърция през тази година.

Амин Ауад, директор за Близкия изток към Върховния комисариат на ООН за бежанците, заяви, че руските въздушни удари и увеличилите се сражения около сирийския град Алепо са допринесли за "динамиката на разселване", с около 5000 разселени лица, но не са допринесли много за нарасналия бежански поток.

По думите на Ауад броят на вътрешно разселените хора в Сирия е намалял от 7,6 млн. души на 6,3 млн. души, като този спад може да се дължи на бежанския поток към Европа, както и на хора, които са били пропуснати при последното преброяване.