Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е подал иск в арбитражен съд срещу България заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), информира Reuters, позовавайки се на онлайн базата данни на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове.

Генералният държавен резервен фонд на Султаната на Оман (SGRF) притежаваше 30-процентен дял в КТБ, която бе четвъртата най-голяма банка в страната преди фалита й през миналата година, породен от масовото теглене на средства.

Фалитът на банката доведе до най-голямата финансова криза в страната от 90-те години насам, принуждавайки държавата да изплати над 3.6 млрд. лв (2.03 млрд. долара) на вложителите с гарантирани депозити, което пък повиши фискалния дефицит на страната за 2014 г. до 5.8% от БВП.

Фондът настоява да получи най-малко 150 млн. евро, е споделил пред Reuters адвокат, запознат с иска.

През юли източник, запознат със ситуацията, заяви, че искът на фонда ще се основава на счетоводната стойност на инвестицията му.

От SGRF твърдят, че с начина, по който се е отнесла към фалита на банката, България е нарушила ключови принципи за равноправно отношение и защита на инвеститорите, според адвоката.

Консорциум от инвеститори, между които и SGRF бе изпратил оферти за спасяването на КТБ през миналия октомври. Месец по-късно обаче централната банка отне лиценза на КТБ и сложи край на всякакви възможности за спасяването й.

Парламентарна комисия пък обвини основният акционер в банката Цветан Василев в това, че я е управлявал като пирамида в условията на занижен контрол от страна на централната банка и разследващите органи.

Българският съд обяви банката за неплатежоспособна и откри процедура по фалит, след като международен одит показа огромни пропуски в управлението на банката, което пък доведе до отписването на две трети от активите й.

Впоследствие България нае консултантската компания AlixPartners, за да проследи и възстанови активите на фалиралата банка.