Търсите си работа? Есента е прекрасно време за фокусиране върху кариерното развитие. Но замисляли ли сте се как точно да осъществите това? Сега му е времето.

Може да тръгнете по традиционния път – изпращане на резюмe и мотивационно писмо и да чакате... и чакате. Докато чакате отговор, лесно можете да изпаднете в ролята на пораженец.

Освен ако не опитате друг подход. Съвременният пазар на труда го позволява. Използвайте социалните мрежи!

Изградете си бранд в Twitter

Twitter може да ви изглежда като място за четене на новини и споделяне на размисли в 140 символа, но всъщност е много повече от това. Можете да изградите банд в Twitter, свързан с кариерата ви.

Започнете с използването на ключови думи в профила си. Задължително посочете реалното и пълното си име.

Покажете на света, че сте свързани с индустрията, в която искате да се развивате. Следете хора, тенденции и разговори. Проследявайте кариерите на другите хора.

Споделяйте своите проекти, свързвайте се с тези хора и установявайте професионални отношения. Присъствайте на Twitter чатове.

Някои хора бъркат, като споделят само собствените си проекти. Не, споделяйте както свои, така и на други хора. Нека всички разберат какво е мнението ви по въпроси, свързани със сферата ви на работа.

И още нещо – понякога можете да откриете обяви за работа в Twitter. А защо не и да откриете последователи.

Присъединете се към релевантни facebook групи

Един от най-добрите начини за търсене на работа онлайн е като се присъедините към facebook група, свързана с работата ви. Просто следете какво се случва там. Общувайте с хората там и ги подкрепяйте. Отговаряйте на въпроси, станете част от ядрото на групата.

Веднъж щом ви забележат, започнете да разбирате общността. Така ще е по-голяма вероятността хората в групата да поискат да ви подадат ръка.

Публикувайте в LinkedIn

Един от начините да използвате тази платформа е като публикувате постове. Пускането на материали там следва да се случва по по-различен начин, отколкото в един блог.

Говорете по професионални въпроси, размисли и страсти. Градете контакти и търсете съмишленици.

Основни съвети

Сега, след като знаете как да използвате най-популярните социални мрежи, време е за няколко основни съвета.

1. Използвайте адекватно хаштаговете. Не прекалявайте с употребата им. Създавайте ги с цел проследяване на разговори с потенциал в дългосрочен план.

2. Следвайте и се свръзвайте с хора, които харесвате и ви вдъхновяват. Споделяйте работата им и започнете да градите отношенията си с тях.

3. Бъдете социални! Не забравяйте, че това са социални мрежи. Ангажирайте се с другите хора. Отговаряйте на въпроси и коментирайте актуални проблеми.

4. Изградете бранда си и бъдете постоянни. Без постоянство няма успех. Веднъж щом започнете, не се отказвайте.