Всеки прави грешки и това е факт, но не всеки се учи от тях. Някои хора повтарят едни и същи грешки отново и отново, не постигат никакъв напредък и не могат да разберат защо.

“Грешките винаги могат да бъдат простени, ако човек има куража да си ги признае”, казва Брус Лий.

Когато правим грешки, може да е трудно да ги признаем, защото сякаш усещаме признанието като атака срещу себе си. Тази тенденция представлява голям проблем, защото нови проучвания доказват нещо, което здравият разум ни казва отдавна — признаването напълно и приемането на нашите грешки е единственият начин да избегнем повтарянето им.

Според проучване на Мичиганския университет хората се разделят в два лагера по отношение на грешките – тези, които имат непроменлива нагласа (“Забрави, никога няма да стана добър в това”), и тези, които имат нагласа, насочена към растеж (“Това ми отвори очите! Да видим какво направих неправилно, за да не го правя отново”).

“Обръщайки внимание на грешките си, ние инвестираме повече време и усилия в коригирането им,” казва авторът на проучването Джейсън Моусър. “Резултатът е, че така човек кара грешките му да работят в негова полза.”

Някои грешки са толкова изкушаващи, че всички ги правим на един или друг етап. Умните хора се учат от тези грешки и никога не ги повтарят.

Ето кои са те:

1. Вярват в някого или нещо, което просто е прекалено добро, за да е истина

Някои хора са толкова харизматични и уверени, че може да бъде изкушаващо да последваме всичко, което кажат. Те говорят безспир за това колко успешен е бизнесът им, колко харесвани са, кого познават и колко много възможности могат да ви предложат.

Някои хора, разбира се, наистина са успели и искат да помогнат, но умните хора трябва да бъдат подведени само веднъж, преди да започнат да се замислят за сделки, които звучат прекалено добре, за да са истина.

Вижте още: Един от най-умните млади българи работи като пиколо

Резултатите от проявяването на наивност и липсата на достатъчно проучване могат да бъдат катастрофални. Умните хора задават сериозни въпроси, преди да осъзнаят, че никой, в това число и самите те, не е толкова добър, колкото изглежда.

2. Правят едно и също нещо отново и отново и очакват различен резултат

Според Алберт Айнщайн лудостта е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различен резултат. Умните хора имат нужда само от един подобен опит, за да спрат.

Много ее просто – ако продължавате да имате същия подход, ще продължавате да получавате същите резултати, без значение колко се надявате на нещо друго. Умните хора знаят, че ако искат различен резултат, трябва да променят подхода си, дори и ако това е болезнено за тях.

3. Не отлагат удовлетворението

Живеем в свят, в който книгите веднага се появяват на нашите електронни четци, новините достигат до всяка точна на света, а почти всичко може да се поръча и да пристигне пред вратата ни за няколко дни. Умните хора знаят, че удовлетворението не идва бързо, а здравата работа идва доста преди възнаграждението.

Те също знаят, че трябва да използват това като мотивация за тежкия процес, който води до успеха, защото са почувствали болката и разочарованието, които идват с това, че са подценили.

4. Действат без бюджет

Човек не може да почувства финансовата свобода, докато действа в ограниченията на бюджет. Придържането към бюджет ни принуждава, в личен и професионален план, да правим разум ни избори за това какво искаме и от какво се нуждаем.

Още: 8 недостатъка на това да си много интелигентен

На умните хора им се налага само веднъж да се сблъскат с огромната купчина от сметки, преди да организират нещата си. Те осъзнават, че след като човек разбере колко плаща и за какво, правилните решения ще се изяснят. Бюджетите създават дисциплина, а дисциплината е в в основата на качествената работа.

5. Губят поглед от голямата картина

Много лесно е човек да се затрупа дотолкова с работа, че да изгуби от поглед голямата картина. Умните хора обаче се научават как да не го правят, като противопоставят ежедневните си приоритетите на внимателно обмислена цел.

Не че не им пука за по-маловажните неща, но те прости имат дисциплината и перспективата да променят курса в зависимост от необходимостта им. В живота основното нещо е голямата цел и когато човек я изгуби от поглед, тогава това се отразява на всичко друго.

6. Пропускат да си напишат домашното

Всеки някога е опитвал да мине напряко, независимо дали става въпрос за преписване в училище или пък е влизал във важна среща неподготвен. Умните хора осъзнават, че от време на време може да имат късмет, но този подход ще им попречи да разкрият пълния си потенциал.

Те не рискуват и разбират, че няма заместител на здравата работа. Те знаят, че ако не си напишат домашното, никога няма да научат нищо и че това е сигурен начин да сложат край на кариерата си.

7. Опитват се да бъдат някой, който не са

Изкушаващо е да се опитвате да се харесате на хора, като се правите на някого, който те искат да бъдете, но никой не харесва фалшивите хора, затова когато се опитвате да сте някой друг, това никога не свършва добре.

Умните хора разбират това още първия път, когато бъдат обвинени в това, че са фалшиви, забравят репликите си или излязат от образ. В същото време други хора изглежда никога не разбират, че другите ги разпознават, ако се държат фалшиво.

Те не осъзнават на отношенията си с колко хора са навредили, колко работи са изпуснали и колко възможности са пропуснали в резултат на това, че се опитват да бъдат някой, който не са. Умните хора, от друга страна, правят тази връзка веднага и осъзнават, че щастието и успеха изискват истинност.

8. Опитват да угодят на всички

Почти всеки прави тази грешка на определен етап, но умните хора осъзнават бързо, че е просто невъзможно да се угоди на всички. Умните хора знаят, че за да бъде ефективен, човек трябва да има куража да взема решенията, които чувства, че са правилни (а не решенията, които всички ще харесат).

9. Играят жертвата

Новинарските емисии и социалните медии са пълни с истории на хора, които изглежда прогресират в живота, като играят жертвата. Умните хора може да опитат това веднъж, но осъзнават бързо, че това е форма на манипулация и всички ползи ще изчезнат в момента, в който хората осъзнаят, че това е игра.

Тази стратегия обаче има един по-тънък аспект, който само умните хора могат да уловят – за да играеш жертвата, трябва да се откажеш от своята сила, а за това няма цена.

10. Опитват се да променят някого

Единственият начин, по който хората се променят, е чрез желанието и необходимите средства да се променят. Въпреки това е изкушаващо да се опитвате да промените някого, който иска да се промени, сякаш вашата воля и желание ще го променят.

Някои дори избират нарочно хора с проблеми, мислейки си, че могат да ги променят. Умните хора правят тази грешка само по веднъж, но след това осъзнават, че никога няма да са способни са променят никого, освен себе си.

Вместо това те градят живота си около истински, позитивни хора и работят за това да избягват проблематичните хора, които ги дърпат назад.

Обобщение

В емоционално отношение интелигентните хора са успели, защото никога не спират да се учат. Те се учат от грешките си, учат се от успехите си и винаги променят себе си към по-добро.