Китай официално сложи край на своята спорна политика за едно дете, позволявайки на всички двойки в страната да имат по две деца. Това се казва в съобщение на китайската Комунистическа партия след проведена 4-дневна среща в Пекин, на която се планира курсът на икономиката на страна за следващите 5 години.

Китай сложи край на изключително противоречивата политика за едно дете след десетилетия на строго и понякога брутално правоприлагане, довело до застаряване на населението и намаляване на работната сила.

Историческата промяна е "предназначена да балансира развитието на населението и да се справи с предизвикателството със застаряващото население”. Активисти приветстваха този ход, но подчертаха, че "политиката за две деца" все още не означава, че Китай ще премахне напълно механизмите за контрол на населението.

Според властите политиката на едно дете от края на 70-те години, ограничаваща повечето двойки да имат само едно дете, е била ключов фактор за икономическия бум на Китай. Специална комисия следеше стриктно за нарушители и въвеждаше глоби и често принудителни аборти, което отприщи вълна от обществено негодувание и разбиващи сърцето истории.

Но населението на Китай от 1.37 млрд. души застарява с бързи темпове, разкривайки дисбаланс между половете и свивайки работната сила, посочва БГНЕС.

Опасенията за икономически и демографски срив доведоха до въвеждането на специална реформа през 2013 г., позволяваща на някои двойки в градските райони да имат второ дете. Много малко двойки обаче се осмелиха на това.

Правозащитни организации приветстваха промяната на политиката, но изразиха резерви относно „оставащите контроли”.