Последната една година определено е добра за пазарите на недвижимите имоти по света - или за повечето от тях. В Европа продължава да се наблюдава надуването на имотни балони в някои страни, според данни на агенцията за недвижими имоти Knight Frank.

За сравнение щатският пазар на недвижими имоти е бил далеч по-анемичен с ръст на цените от 4.8%, според данни на британската агенция за недвижими имоти.

Ето и петте най-добри и най-лоши пазари на имоти за последната една година (по отношение на промяната в цените на имотите):

Ирландия – ръст от 15.0%

Ръстът в цените на имотите за последните 12 месеца се повежда от Ирландия. Страната заемаше дъното на класацията на Knight Frank през повечето от годините между 2009-2012, когато бе засегната от сериозна криза.

Явно обаче тя започва да излиза от кризата. Въпреки ръста с 15% за годината до края на септември, имотите в Ирландия продължават да са с 39% под пика им от предкризисните нива от 2007 година.

Дубай – ръст от 12.5%

Цените на имотите в Дубай също са регистрирали двуцифрен ръст за последната една година. Ръстът обаче прикрива силното им понижение за периода между юни и септември, когато се наблюдава спад от 5.2%.

Това бе първото им от четири години насам тримесечно понижение, като специалистите го обясняват със силното повишение от близо два пъти в трансферите и таксите за ипотечни кредити в страната.

Налице са опасения също така, че луксозният сегмент в страната бележи сериозно забавяне.

Великобритания – ръст от 10.5%

Страната се насочва към нов бум при недвижимите имоти. Въпреки сериозното повишение в цените, луксозните имоти се забавят значително, като съставляващи близо 5% от пазара в Лондон, те се очаква да отбележат нулев ръст в цените си за тази година.

Средното им повишение през последните две години бе в размер на 7.9%.

Естония – 10% ръст в цените на имотите

Единствената страна от Централна и Източна Европа, която попада при страните с най-голям ръст в имотите, е Естония. Цените забавят сериозно ръста си в последното тримесечие, като между април и септември са се понижили с 1.1%.

Ръстът на имотите в столицата Талин се е предопределил от засиления интерес от руски купувачи, търсещи инвестиционни възможности извън пределите на страната си.

Тайван – ръст от 9.7% на цените на имотите

Имотите в Тайван са най-повишаващите се сред страните от Източна Азия. Цените на имотите там се повишават стабилно от 2009 година насам. В столицата Тайпе средната цена на квадратен метър достига вече 7 112 долара, което я прави 18-ият най-скъп град в света.