Европейският фондов пазар заличи напълно натрупаните загуби в началото на сесията и затвори на по-високи нива в понеделник, след като стана ясно, че производствената активност в еврозоната се е подобрила.

Акциите в Европа стартираха на негативна територия след данните за промишленото производство в Китай. Индексът Caixin China показа, че секторът е продължил да се свива през октомври за осми пореден месец.

Официалните данни на страната за промишлената активност потвърдиха информацията за заниженото производство и така изпратиха пазарите в Азия на по-ниски нива.

Несигурността около икономическото развитие в Китай се отрази сериозно на инвестициите през лятото, предизвиквайки тотален разгром на пазарите, особено на развиващите се. Именно те засилиха опасенията, че търсенето в световен мащаб ще се ограничи в близко бъдеще.

Индексът, измерващ промишленото производство в Европа обаче (PMI), бе по-обнадеждаващ и благодарение на него европейските акции обърнаха посоката и се насочиха нагоре в късните часове на сутрешната търговия.

Окончателните резултати за PMI индекса на еврозоната бяха 52.3 единици за октомври, което е над очакваните 52 и над тези през септември - на стойност също 52.

Wall Street стартира месец ноември с мощно рали, което изстреля Dow industrials на позитивна територия, след като инвеститорите пренебрегнаха слабите данни за промишленото производство и се фокусираха върху поредицата от успешни сделки и оптимистични финансови отчети.

„След днешната изключителна активност на пазара инвеститорите очакват с нетърпение да видят ралито през ноември и декември“, каза Пол Нолте, продуктов мениджър в Kingsview Asset Management

Печалбите на основните индекси бяха благодарение на сферата на здравеопазването, която отбеляза 2-процентов ръст след поскъпването на акциите на биотехнологичните компании. Акциите на енергийните компании също демонстрираха напредък от 2.4 процента благодарение на това, че цената на петрола се стабилизира след спада по-рано по време на сесията.

Икономическите новини бяха свързани с американското промишлено производство. Според редица проучвания активността на сектора е най-слаба от две години насам. Официалните данни показаха, че индексът Markit Purchasing Managers’ Manufacturing на САЩ е 54.1 за октомври, отговаряйки на направените прогнози. Междувременно стана ясно, че разходите за строителството са се увеличили слабо през септември.

EUR/USD

Еврото регистрира неутрална търговия спрямо долара в понеделник. Двойката стартира сесията на по-високи нива и варира в изключително тесен рейндж през цялото време. Стартът бе даден на цена от 1.1033, а финалната линия бе пресечена19 пипса по-надолу. Връх за деня бе достигнат на курс от 1.1052, а разликата между най-високата и най-ниската стойност бе 52 пипса. Ако единната валута оправдае положителните очаквания, съпротивата при 1.1095 ще бъде пробита скоро.

Подкрепа: 1.0894; 1.0852;
Съпротива: 1.1095; 1.1139;

GBP/USD

Паундът записа волатилна сесия спрямо долара в понеделник. Двойката се търгуваше в широк рейндж, но в крайна сметка цената на отваряне бе близка до тази на затваряне, съответно 1.5448 и 1.5415. В началните часове бичите настроения преобладаваха и валутите направиха тест на съпротивата при 1.5505, след като достигнаха връх за деня при 1.5497. Впоследствие лирата загуби напълно натрупаните печалби. Въпреки регистрираното слабо понижение, краткосрочните очаквания остават в полза на британския паунд.

Подкрепа: 1.5239; 1.5199;
Съпротива: 1.5505; 1.5528;

USD/CHF

Неутрална сесия регистрира доларът спрямо швейцарския франк в понеделник. Търговията стартира на цена от 0.9852, без съществени резки промени на цената. Връх за деня бе достигнат при 0.9891, а дъно бе отбелязано при 0.9835. Финалът бе сложен на курс от 0.9866. Краткосрочните индикатори са в полза на американската валута, следователно може да се очаква пробив на съпротивата при 0.9957.

Подкрепа: 0.9803; 0.9755;
Съпротива: 0.9957; 0.9999;

USD/JPY

Доларът регистрира ръст спрямо йената в понеделник. След като стартира на по-ниски нива, американската валута успя да възстанови частично загубите от предишната сесия. Ако доларът оправдае положителните очаквания, двойката ще направи тест на съпротивата при 121.45. Търговията в понеделник стартира на цена от 120.34, а финалът бе сложен 40 пипса по-нагоре. Връх за деня бе достигнат малко преди края на сесията на курс от 120.74.

Подкрепа: 120.03; 119.60;
Съпротива: 121.45; 122.02;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа