Продажбите на лаптопи се възраждат. След като потребителите тестваха да ги заменят с таблети, но стигнаха до извода, че последните не са толкова функционални, ултрабуците - все по-функционални отвсякога, се завръщат с пълна сила.

Нещо повече, все по-често те се предлагат като алтернатива на таблетите с помощта на хибридни варианти.

Ето и кои са най-добрите лаптопи на пазара в момента, според изданието Business Insider:

Microsoft Surface Book
Цена – 1 499 долара

От Microsoft навлязоха много успешно в хардуерния сектор, като устройството им е едно от най-успешните на пазара с операционна система Windows 10.

Лаптопът се отличава с голям 13.5-инчов дисплей с резолюция от 3000 х 2000 пиксела, който може да се откача и да се ползва като таблет. Той използва съотношение 3:2 на дисплея вместо широко разпространеното при лаптопите 16:9.

Батерията на живот на този лаптоп също е забележителна, като той издържа до 12 часа работа. Използван като таблет обаче, батерията издържа едва 4 часа. Към лаптопа върви и специална писалка Surface Pen.

Един от основните проблеми е свързан със закаченото на дисплея към тялото на лаптопа, което прави невъзможно изцяло плътното му затваряне.

Базовият модел се отличава с процесор Intel Core i5, 8GB оперативна памет и 128 GB вътрешна памет.

Високата цена на модела е друг основен негов недостатък.

Apple MacBook Pro
Цена – 1 234.99 долара

Серията MacBook Pro е най-добрата, произвеждана от Apple. Ноутбукът предоставя изключително добро съотношение между производителност, качество на изработка и цена. И макар да предстои представянето на новия модел от серията, и настоящият е много конкурентен.

По-евтината версия на модела се отличава с 13-инчов дисплей с резолюция 2 560 х 1 600 пиксела, процесор Core i5 с честота от 2.7 GHz и 8 GB оперативна памет. Вътрешната му памет е в размер на 128 GB.

Основен мотив за избор на този ноутбук е операционната му система Mac OS, която е лесна и удобна за ползване от потребителите, както и една от най-добрите налични на пазара клавиатури в момента. Батерията също е много издръжлива, като подсигурява до 10-11 часа работа.

Лаптопът разполага и с по-различен тракпад - Force Touch, даващ възможност за контролиране чрез натиск, подобно на новия дисплей на iPhone 6S.

Dell XPS 13
Цена - 799.99 долара

Моделът се отличава с изключителен дизайн с минимални граници, благодарение на което 13-инчовият ноутбук може спокойно да се сравнява по размери с някои 11-инчови. Той е много тънък, което го прави и много мобилен.

Дисплеят му е с резолюция 1080 пиксела, което макар и доста по-малко от горните два модела, предоставя добра яркост и контраст.

Сред основните недостатъци е поставянето на камерата под дисплея, но това е жертва, която може да се направи заради изключително малките му граници.

По отношение на техническите характеристики ноутбукът разполага с процесор Intel Skylake Core i3, 4 GB оперативна памет и 128 GB вътрешна памет.

За тези, които са склонни да дадат 200 долара повече, конфигурацията става с два пъти повече оперативна памет и дисплей с резолюция 3 200 х 1 800 пиксела.

Батерията е с издръжливост до 10-11 часа работа, което е изключително постижение за лаптоп в този ценови диапазон.

Asus Zenbook UX305
Цена – 599.99 долара

Хората с по-ограничен бюджет могат да се насочат към този модел. Той идва с безплатно инсталиран софтуер Windows 10, като разполага с 8 GB оперативна памет и 256 GB вътрешна памет.

Тялото на лаптопа е алуминиево, което води до това устройството, освен да изглежда много добре, също така да се отличава с ниско тегло.

Батерията издържа до 9 часа работа, като лаптопът разполага с 3 USB порта и дисплей с резолюция от 1 080 пиксела.

Разбира се, за да се достигне тази ниска цена, са направени и някои компромиси. На първо място по отношение на процесора, който е последното поколение от серията Core M.

И макар да се отличава с далеч по-слаба производителност, този процесор е без вентилатор за охлаждане, което прави лаптопът изключително тих, което може да се сметне от някои потребители за предимство.

Сред основните му недостатъци са не особено добрата клавиатура, както и дисплей, който не възпроизвежда цветовете максимално близо до реалността. Лаптопът е с много слаби говорители. Всичко това обаче може да се жертва от потребители, търсещи устройство за работа и ежедневна употреба.

Lenovo ThinkPad T450s
Цена – 953.10 долара

Възможно е потребителите да нямат нужда от специален лаптоп за работа, ако имат обаче, то това може би е подходящото за тях устройство.

Този модел е максимално ориентиран към бизнеса. Той разполага с три USB 3.0 порта, VGA-порт и четец за карти SD. Батерията е сменяема, като потребителите могат да са спокойни, че няма да го повредят, ако разлеят кафе върху клавиатурата му. Тя е водоустойчива.

Именно клавиатурата е една от най-привлекателните му характеристики. Тя е много удобна за ползване, с голямо отстояние между бутоните и много отзивчива на натиск.

Базовият модел се отличава с дисплей с резолюция от 1600x900 пиксела, процесор Core i5 с честота от 2.7GHz, 4GB оперативна памет и 500 GB вътрешна. Срещу 60 долара повече дисплеят може да бъде ъпгрейднат до 1 080 пиксела.

Toshiba Chromebook 2
Цена – 330 долара

За хората, които ползват лаптопите предимно за браузване, то те най-вероятно ще търсят най-евтиното устройство с нормални технически характеристики. Това е моделът на Toshiba. Той е с операционна система Chrome OS, което съдейства за ниската му цена.

Срещу 330 долара потребителите ще получат 13-инчов ноутбук с дисплей от 1 080 пиксела, 4 GB оперативна памет и 16 GB вътрешна памет. Батерията е с издръжливост от 9 до 10 часа.

Говорителите на този евтин лаптоп са по-добри от тези, които често могат да бъдат открити на два пъти по-скъпи устройства. Налице са портове като USB 2.0, USB 3.0 и HDMI-порт.