Подобряващото се състояние на европейските икономики и световната икономика, в съчетание с намаляващия брой на добиващите шистов петрол щатски компании, ще са в основата на повишението в цената на петрола през следващата година, според петролният министър на Обединените арабски емирства Сухаил Ал Мазруи.

„Оптимист съм, че ще станем свидетели на възходяща корекция при цената на петрола през следващата година“, коментира Ал Мазруи пред репортери в Абу Даби. „Какъв ще е процентът на корекцията? Не мога да кажа, че процентът ще е голям, но мога да кажа, че ще има подобрение, в сравнение с 2015 година“, допълва още петролният министър.

Вижте още: Манипулирана ли ни големите акули?

Той не уточни кои точно икономики ще отчетат по-добър ръст, като също така призна, че шистовият добив на петрол „е необходим и има своята роля“ в световен мащаб.

Пазарът обаче е този, който ще определи до каква степен шистовият петрол ще предопределя предлагането в сектора в световен мащаб.

ОАЕ е третият най-голям производител на петрол в ОПЕК. Страната повиши предлагането си през тази година, в условията на ниски цени на петрола, според данни на Bloomberg.

Брентът поевтиня с 42% през последната една година, като последно се търгува при нива от малко над 49 долара за барел в късния следобед.

Държавната петролна компания Abu Dhabi National Oil Co. се очаква да продължи да инвестира в енергийните проекти, които вече е одобрила и са в процес на изграждане, коментира още Ал Мазруи.