БНБ оповести състоянието на банките и клоновете на банки в България към края на месец септември. От данните се вижда отчетливо, че системата е стабилна.

Спрямо края на юни ликвидните активи се увеличават с 1.4 млрд. лв. до 25.1 млрд. лв, а Коефициентът на ликвидност, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, достига 34.02%.

Лидери по привлечени средства от домакинствата за последното тримесечие са Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка. Според източници от БНБ, Първа Инвестиционна Банка пък е върнала всичко дължимо за 2015, като дори е успяла да надхвърли плана с 150 милиона.

През следващата година ще бъде върната цялата държавна подкрепа. На няколко пъти вечечу, че ПИБ е готова предсрочно да погаси всичките си задължения към държавата, но министър Горанов желае изплащането да върви по предварително-уговорения график.

Имайки предвид, че държавният депозит в ПИБ е на около 2.2% лихва то разноските по изплащането му намалява и печалбата на банката и към края на септември тя възлиза на 9.9 милиона лева.

Вижте още: 11 банки с повече от 10 млн. лв. печалба към 30 септември

Като цяло, кредитните институции в България остават с добри резултати. Основните банки увеличават печалбите си и посрещат успешно предизвикателствата. Осем от по-малките банки отчитат загуби, но те също не са големи.

Въпреки че кредитирането в системата остава свито, което е и следствие на продължаващата икономическа несигурност в ЕС като цяло, потребителските кредити продължават да се увеличават с 0.5%.

С най-голям обем отпуснати потребителски кредити през месеца могат да се похвалят Първа инвестиционна банка 43,6 млн. лв., ЦКБ с 22,9 млн. лв. и СЖ Експресбанк 20 млн. лв.