Късно вчера от най-големия европейски производител на автомобили – Volkswagen, се забъркаха в нов скандал с вредни емисии на дизеловите автомобили на компанията и акциите й загубиха над 10% от стойността си.

От автомобилния концерн съобщиха за „нередности при емисиите на въглероден двуокис“, отделяни от някои модели, които са станали известни след проведено вътрешно разследване в компанията.

В новия скандал са замесени около 800 000 автомобила, според оповестената информация, а щетите за справяне с новия проблем могат да възлязат на около 2.2 милиарда евро.

Акциите на компанията се понижиха с 10% рано сутринта, до нива малко под 100 евро за акция. Търговията с акциите се осъществява при нива от около 101.90 евро за брой към обяд.

Все още не е ясно дали завишените вредни емисии от въглероден двуокис - газът в основата на замърсяването на околната среда и глобалното затопляне, е следствие от измамен софтуер или не.

Основната част от автомобилите с по-високи вредни емисии на газа са с дизелови двигатели.

„Първоначалните оценки на икономическия риск се оценяват на около два милиарда евро“, според прогнози на анализатори от Credit Suisse. „Провизиите за автомобил могат да възлязат на 2 500 спрямо дотук заделените 609 евро от компанията за дизеловите автомобили“, допълват още от банката.