Американските акции приключиха търговията в сряда на малко по-ниски нива, поемайки си дъх след двудневното рали.

Основните индекси отстъпиха назад, след като председателят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви, че увеличението на лихвените нива през декември няма да разклати икономиката или да засегне по негативен начин продажбата на жилищно имущество.

Президентът на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли затвърди по-острия тон, казвайки, че подкрепя мнението на председателя за евентуалното увеличаване на лихвите още през декември.

Според някои анализатори слабото понижение на индексите в сряда е съвсем естествено развитие, имайки предвид значителните печалби през октомври, когато бяха записани най-големите месечни увеличения от 2011 г. насам.

Според агенцията CME Group Fed Watch острите коментари на Йелън са се отразили на прогнозите около увеличаването на лихвените нива, като възможността това да стане през декември нарасна от 52 процента във вторник на 60 процента в сряда.

Икономическите данни в сряда бяха смесени. Данните за заетостта в частния сектор показаха, че за последния месец са създадени 182 000 нови работни места, но тези за септември бяха преработени и намалени. Информацията е на Automatic Data Processing Inc. (ADP).

Икономистите обръщат голямо внимание на доклада за заетостта на ADP, тъй като той дава насоки за това какви ще бъдат официалните данни на правителството в петък.

Американският търговски дефицит отбеляза понижение през септември, но тази тенденция едва ли ще продължи и занапред, твърдят специалистите.

Фондовите пазари в Европа отбелязаха рязко увеличение в сряда, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че банката е в готовност да осигури допълнителни стимулиращи мерки през декември, за да може да увеличи нивата на инфлация, ако се наложи.

След като пазарите във вторник затвориха, Драги каза, че настоящата програма за стимулиране на икономиката най-вероятно ще бъде преразгледана на срещата през декември, като се очаква или да се приложат допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, или отново да се намали лихвеният процент.

Коментарът бе логично продължение на изявлението след срещата на 22 октомври, когато Драги изрази притеснения относно ниските нива на инфлация в еврозоната.

По време на форума на ръководителите на ЕЦБ, който се проведе във Франкфурт в сряда сутринта, Драги призова евродепутатите да завършат реформата на банковия сектор в региона възможно най-скоро.

EUR/USD

Еврото регистрира значително понижение спрямо долара в сряда. Единната валута отчете загуби за втори пореден ден и вследствие на това двете подкрепи при 1.0894 и 1.0852 бяха преодолени. Очакванията остават в полза на американския долар, като негативният тренд вероятно ще продължи до достигане на ключовото ниво при 1.0806. Търговията в сряда стартира на цена от 1.0961, а до финала еврото загуби 98 пипса от стойността си. Дъно за деня бе ударено на ниво 1.0844.

Подкрепа: 1.0894; 1.0852; 1.0806;
Съпротива: 1.1095; 1.1139;

GBP/USD

Паундът загуби позиции спрямо долара в сряда. Двойката достигна до най-ниските нива от миналата сесия, но този път не успя да ограничи загубите. Краткосрочните индикатори остават в полза на мечия тренд. В такъв случай подкрепата при 1.5505 остава застрашена. Търговията в сряда бе отворена на цена от 1.5420, а финалът бе поставен 37 пипса по-надолу. В началото посоката бе неутрална, но около обяд мечките надделяха и валутите удариха дъно при 1.5360.

Подкрепа: 1.5239; 1.5199;
Съпротива: 1.5505; 1.5528;

USD/CHF

Втора поредна успешна сесия регистрира доларът спрямо франка в сряда. Сесията бе волатилна, но в крайна сметка приключи в полза на американската валута. Междувременно двойката направи тест на първата съпротива при 0.9957, но нейният пробив бе отложен. Ако бичите настроения продължат, ключовото ниво ще бъде преодоляно. Стартът в сряда бе даден на курс от 0.9906, като в началните часове трендът бе от мечи характер. След като бе достигнато дъно при 0.9885, валутите се отправиха към по-високите стойности. Финалът бе сложен на цена от 0.9931.

Подкрепа: 0.9803; 0.9755;
Съпротива: 0.9957; 0.9999;

USD/JPY

Доларът записа трета поредна победа спрямо йената в сряда. Американската валута оправда положителните очаквания и отново надделя над японската йена. В резултат на това съпротивата при 121.45 бе пробита и двойката финишира над нейните стойности. Ако бичите настроения продължат, USD/JPY ще направи тест на второто ключово ниво при 122.02. Сесията в сряда бе отворена на цена от 121.05. а финалът бе сложен 50 пипса по-нагоре. Връх за деня бе достигнат при 121.70.

Подкрепа: 120.03; 119.60;
Съпротива: 121.45; 122.02;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.