Казват, че парите не могат да купят любов или класа. Но има нещо, което всъщност могат да купят – нарича се гъвкавост, особено когато става въпрос за стартирането на нов бизнес.

На всеки бизнес са нужни години, за да може да се развие, а в това време виждането на предприемача се променя. Тук е мястото за неписаното правило „x3” – нещата се случват три пъти по-бавно, обикновено са три пъти по-трудни и струват три пъти повече.

Използвайки именно това правило, Майкъл Берковиц основава своята компания Norwegian Wool, която произвежда мъжки палта.

Първоначално Майкъл стартира кариера в света на финансите с работа в хедж фонд, където получава добра заплата, за да може да си позволи да инвестира в начинанието си.

Как обаче му идва идеята да произвежда палта?

„От работата си на Уолстрийт осъзнах, че през зимата моето стилно палто не е топло, а топлото ми палто не е стилно“, споделя той. Ето защо той разработва мъжко палто, което е топло (с вълна отвътре) и напълно водоустойчиво.

Вижте още: Бивш банкер от JPMоrgan създаде официален анцуг

Бизнесът първоначално стартира като хоби, което не изисква много време, пари и усилия. Чрез направено проучване сред клиентите си той установява, че продуктът му е запълнил свободна ниша на пазара.

През следващите няколко години Майкъл успява да развие бизнеса си, придобивайки ценен опит и използвайки солидната си заплата, заради което не му се налага да прави компромиси с начина си на живот и спокойно да плаща за наем, сметки, храна и забавления.

Нещо повече, той използва времето, за да докаже на себе си, че бизнесът го чака добро бъдеще, след което му отделя цялото си време.

А вие планирате ли да стартирате собствен бизнес в следващите 12 месеца?