Ако гледате на МВА програмите като на начин да увеличите своята бизнес прозорливост, да станете по-конкурентоспособни или да повишите качеството на личната си марка, може би е по-добре да се замислите за някои по-евтини и ефективни алтернативи.

Ето шест предложения, които вероятно ще направят повече за вашата кариера от всяка МВА програма и ще ви помогнат да печелите повече.

Развийте силни умения за продажба

Продажбите са сърцето и душата на капитализма. Затова и умението да продавате е основното конкурентно предимство. Може да имате велика бизнес идея, но ако не успеете да я продадете, няма да можете да привлечете инвеститори, клиенти и талантливи служители.

Намирането на работа също изисква умения да продадете себе си и качествата си на висока цена. Ако вече имате мечтаната работа, да бъдете успешен в нея също означава да можете да продавате услугите, които предлагате.

Вижте още: Най-успелите възпитаници на Харвард

Само малка част от МВА програмите предлагат обучение по продажби. Повечето от тях го игнорират за сметка на маркетинга, за който се смята, че ако сте добри в него, продажбите са ненужни.

Има обаче много други програми и курсове, насочени конкретно към развитие на уменията за продажба. Можете да се възползвате и от безплатни видео клипове в интернет или онлайн обучителни курсове, както и книги.

Научете чужд език

Дори да звучи трудоемко, владеенето на чужд език може да отнеме не повече от две години. Най-добре е да избере по-нестандартен, като например мандарин, с оглед на факта, че Китай все повече превзема световната икономика и вече е най-големият производител на потребителски стоки в света.

Комуникацията с евентуални бизнес партньори от Китай на техния майчин език ще ви даде голямо предимство пред конкурентите, които разчитат на преводач.

Научете се да програмирате

Компютърното програмиране се превърна в модерна мания в бизнеса, но това е умение, което има положителен ефект върху почти всичко, което правите в бизнеса. То изисква логическо и организирано мислене. Развива умението да разделяте големите неща на по-малки части, което е ключово за управлението на времето и ресурсите.

Добрият дизайн на една програма прилича на добрия дизайн на една организация. Езиците за програмиране, подобно на всички други езици, влияят върху начина на мислене на хората. Владеенето на технологичната терминология улеснява много комуникацията с инженерите.

И не на последно място, всеки бизнес разчита на софтуера - от системата за доставки до приложенията за мобилни телефони за крайните клиенти.

Станете майстор разказвач

Информацията в съвременния свят се превърна от конкурентно предимство в тежко бреме. Хората вече не искат информация, те искат да разберат как вие, вашата компания и продукт намира място в техния живот. Те искат да чуят вашата история.

TED говорителите привличат вниманието на милиони хора, като разказват своята история. Хората, които изнасят мотивационни речи, изкарват много пари, като разказват различни истории, с които вдъхновяват и вълнуват аудиторията.

Повечето предприемачи знаят как точно да представят информацията и данните върху лист хартия или да ги покажат в Powerpoint презентация, но много малко от тях имат дори бегла идея как да разкажат добра история.

За да развиете добри ораторски умения, можете да започнете с някоя специализирана книга, след това отделете време да слушате или гледате аудио или видео записи на хора, които говорят пред широка аудитория. Има и специализирани курсове за това, в които също може да инвестирате време и пари.

Вижте още: Няколко признака, че можете да бъдете успешен предприемач

Напишете бестселър

Дори да не се превърне в бестселър, издаването на книга е доказано най-ефективната визитка, която съществува. Изпращането на копие от книгата като подарък за клиентите отваря много повече врати от всяка МВА диплома.

Започнете собствен бизнес

Няма какво повече да се каже тук.