Повечето институционални инвеститори подготвят портфейлите си през тази година за потенциален нов срив на пазара.

Причината – да избегнат потенциално повторение на сценария, случил се през 2000 и 2007 година, когато щатските индекси регистрираха бърза и рязка обезценка.

Вижте още: Нов рекорд за Nasdaq 100

Напълно противоположно, индивидуалните инвеститори се върнаха на пазара и портфейлите им са близко до максималните им нива, съпоставими с тези от 2000 година. Това съдейства индексите да достигнат нови исторически върхове през тази година, като и към настоящия момент са близо до своите рекордни стойности.

Не всички специалисти обаче са спокойни и изразяват увереност за бъдещото представяне на индексите. Според Кърк Спано, основател на Bluemound Asset Management, страхът и емоциите ще доведат до спад, подобен на този от август и ще въвлекат щатските индекси в мечи пазар.

Комбинацията между инвеститорския скептицизъм, забавяща се световна икономика и действия от страна на Фед към нормализиране на лихвите може да доведе до нов ден на понижение за индекса на сините чипове от над 1000 пункта.

Спадът е много вероятно да насочи широкия индекс S&P 500 към нива от 1 550 пункта, където той се очаква да намери сериозна подкрепа от страна на институционалните инвеститори, смята Спано.

Специалистът препоръчва на инвеститорите да се замислят да хеджират позициите си с пут опции на широкия S&P 500, ако не възнамеряват да излязат от пазара.

Разбира се, само времето ще покаже как и до къде би се простряло едно понижение за водещите щатски индекси. Неизвестността до голяма степен се предопределя от факта, че през тази година трейдърите взеха в най-голяма степен предимство над инвеститорите, според Спано.