Дали да си купите смартфон в края на тази или през следващата година? Това е въпрос, който много потребители ще си зададат с наближаването на коледните и новогодишните празници.

Ето една причина, която може да ви накара да отложите покупката на така желаното устройство за следващата година – новият чип Qualcomm Snapdragon 820.

Той бе представен днес, като ще започне да се появява в новите модели от най-висок клас на водещите производители от началото на следващата година.

Чипът, разбира се, е по-бърз и производителен от своите предшественици. За сравнение моделът Snapdragon 810 обеща много, но не постигна голяма част от обещанията, като в много случаи оплакванията от него бяха свързани с прегряване.

Новият чип обещава да се справи с този проблем. Той консумира с 40% по-малко енергия, в сравнение с модела 810, като е сериозно тестван от производителя за „прегряване“. Чипът е и с около 30% по-производителен от своя предшественик.

Snapdragon 820 ще дава възможност за поддържане на технологии за разпознаване и обекти от камерата в реално време. Камерата ще може да се фокусира също така върху много малки обекти.

Той ще дава възможност за много бърза интернет връзка. Благодарение на процесора, ще може да се свалят данни с теоретична скорост до 150Mbps. И докато едва ли в реалността потребителите ще достигнат тази скорост, от производителя обещават с до 33% по-бързо сваляне на данни от интернет.

Новият чип сериозно ще подобри и звуковите способности на смартфоните. Той ще съдейства за възпроизвеждането на съраунд звук през говорителите.

Чипът е проектиран с мисъл за устройства за виртуална реалност, като може да пресъздава 3D-изображения с висока резолюция. Той дава възможност и за имплементиране на по-добри сензори за пръстови отпечатъци.

Потребителите на смартфоните с новия чип ще се радват и на по-добро качество на видео в 4K формат, особено по отношение на заснемане в слабоосветена среда.