Дистанционната работа е позната от повече от 40 години, но през последните години се превърна във все по-често явление и все повече хора работят от дома си. Много от тях изпитват затруднения в адаптирането.

Ето няколко наблюдения на човек, който е работил дистанционно, в домашния си офис в продължение на над 10 години. Той ще ви даде насоки как да бъдете продуктивни и съзнателни при такъв начин на работа.

1. Решете да се наслаждавате на усамотението си

Когато работиш в офис с други хора, се създава усещане за връзка. Работата от вкъщи може да провокира негативни емоции в този ред на мисли, тъй като навикът да общувате с различни хора ще се наложи да бъде преустановен.

Да работиш вкъщи означава да прекарваш много часове в самота/ в собствената си компания. Съветваме ви да се наслаждавате на това.

2. Съкратете работните си часове

Служителите в офис прекарват много време в разговори, безсмислени работни срещи и в т.нар. „изглеждане, че си зает”. Когато работите у дома, вие не плащате такса продуктивност, затова можете да бъдете много по-продуктивни за по-малко време.

3. Не висете в кафенетата

Случва се някои хора, които започват да работят дистанционно от дома си, да се окажат по някое време в някое кафене с безжичен интернет. Този стремеж може да бъде продиктуван от желанието да компенсират отсъствието на колеги. Повтаряме ви – прегърнете усамотението.

4. Стойте далеч от проклетата кухня

Когато работите от вкъщи, съществува риск да се „подхлъзнете” и да започнете да качвате килограми, тъй като кухнята и хладилникът са на метър-два разстояние. Устойте на изкушенията и съставете график на храненията.

5. Сложете таймер на компютърните игри

Тъй като никой не ви виси на главата и съществува риск да се увлечете по някоя компютърна игра или сърфирате из интернет, нагласете таймер.

6. Не организирайте работното си място в спалнята

В противен случай ще се снабдите с инсомния. След като работният ден свърши, не мислете повече за работа. Избягвайте да отговаряте на работни имейли, когато сте в леглото си.

7. Използвайте телефона си пестеливо

Когато започнете да работите дистанционно, е възможно да ви се прииска да позвъните на един-два, добре де, петима познати, за да си поговорите с тях, колкото да отложите старта на работния ден. Не правете тази грешка. Използвайте телефона си умерено и бъдете продуктивни.

8. Редовно разчиствайте и подреждайте офиса си

Тъй като няма причина да поддържате в кой знае какъв подреден вид работното си място, лесно е да го оставите на произвола на съдбата. Съветваме ви да поддържа редовно офиса си у дома.

9. Създайте си максимален комфорт

Купете си удобен стол, екран, който да бъде на нивото на очите ви и табла за съставяне на графици. Направете всичко необходимо, за да работите оптимално приятно и плавно.

10. Не позволявайте да ви стане прекалено комфортно...

Да, днес работата ви изисква да работите от дистанция и в комфорта на дома си. Но не се увличайте. Един ден може да се наложи да се върнете в офис.