Социалното напрежение в Хонконг може би ще накара обикалящите света милиардери да предпочитат Сингапур, сочи нов доклад.

Двата града се борят за превъзходство като финансови центрове на Азиатско-тихоокеанския регион, привличайки финансисти и инвеститори от Лондон и Ню Йорк.

"Въпреки че в Хонконг живеят много повече милионери, отколкото в Сингапур (193 000 спрямо 154 000 в Сингапур), събитията от последно време като Чадърената революция, може би са накарали по-заможните хора да напуснат града," казва Оливър Уилямс, ръководител на WealthInsight, в доклада на компанията.

Приблизително 1 на всеки 35 сингапурци в момента е милионер, според WealthInsight. Очаква се заможните жители на града-държава да се увеличат с 18.3% до 188 000 до 2020 г., което означава, че 1 на всеки 30 сингапурци ще бъде милионер.

Вижте още: Изобретателният начин, по който Сингапур пести вода

За сравнение броят на милионерите в Хонконг се очаква да се увеличи с 15.6% в следващите пет години.

И в двата града повечето богато хора са по-скоро местни жители, отколкото чужденци, които работят там. За ръста в броя на милионерите в следващите години обаче се очаква да стоят именни чужденците, според WealthInsight.

В последните месеци британски банки, който са насочилите дейността си към развиващите се пазари, споделят идеята за преместване в Азия – Хонконг в случая на HSBC и Сингапур в случая на Standard Chartered.

Сред по-известните богати хора, които са се преместили да живеят в региона е ветеранът инвеститор Джим Роджърс, който живее със съпругата си и двете си дъщери в Сингапур.