Тук става въпрос за много дълбоки джобове! Китайските потребители се очаква да харчат по над 6.4 трлн. долара годишно до 2025 г., според нов доклад.

Сумата представлява увеличение с около 70% от похарчените 3.7 трлн. долара през миналата година, според проучване на Demand Institute, цитирано от CNN Money.

Като цяло потреблението се очаква да расте средно с 5.2% годишно през следващото десетилетие, с нарастването на заплатите, въпреки че икономическият растеж като цяло се забавя.

Вижте още: Как се забавляват децата на най-богатите китайци

При тези темпове общите потребителски разходи ще достигнат невероятните 56 трлн. долара до 2025 г., с което Китай ще запази второто си място на най-големия потребителски пазар в света след САЩ.

Това до голяма степен е в тон с надеждите на китайското правителство за местната икономика. Пекин в момента преориентира икономиката от износа към по-високото потребление. Това е тежка битка, тъй като Китай изпитва затруднения с по-слабия икономически растеж.

Дори и ако ръстът на БВП се забави с 1%, потреблението ще расте с 4%, според същия доклад. С други думи, Китай до голяма степен се движи по план.

По-голяма част от растежа ще остане там, където е от доста време – в големите градове като Пекин, Шанхай и Гуанджоу. Други по-малки градове обаче също вървят нагоре по отношение на потреблението.

Хората, които ще стоят за този растеж, са тези, които вече могат да си позволят нещата от първа необходимост и им остават свободни пари. Много от тях вероятно ползват интернет, където ще имат повече информация и различни начини, за да ги харчат.

Те също така е по-вероятно да бъдат по-образовани и да живеят в градските райони и когато могат да си позволяват да избират стоки с по-високо качество.

До 2025 г. потреблението се очаква да съставлява близо 42% от БВП на Китай, в сравнение с 37% в момента. Това означава годишно потребление на глава от населението в размер на около 4 400 долара.

Сумата обаче е значително по-малка в САЩ, където потреблението на глава от населението възлиза на 32 000 долара годишно.