Задушено от кобра, халюциногенни кори от корени и KFC. Това са едни от любимите ястия на някои от диктаторите на 20-и век.

В своята книга "Вечерите на диктаторите“ Виктория Кларк и Мелиса Скот разкриват невероятни истории за обноските на диктаторите на масата, за пороците им, свързани с храната и страховете им от отравяне. Те също така предлагат рецепти за някои от ястията.

От Business Insider са подбрали някои от лидерите от книгата, заедно с техните любими храни и ексцентрични привички, свързани с храненето.

Ето ги и тях:

Ким Чен Ир обичал супа от перка на акула и супа от кучешко месо.

Любимите храни на Ким Чен Ир били супа от перка на акула и супа от кучешко месо, които според него засилвали имунната система и мъжествеността му. Смята се също така, че той е бил най-големият клиент на Hennessy.

Севернокорейският лидер разполагал със значителен екип от жени, които следели за това всички оризови зърна, които му се сервират, да бъдат еднакви.

Адолф Хитлер бил вегетарианец и към края на живота си ядял само картофено пюре и бульон.

Вегетарианството на Хитлер се отдава на идеологически причини, но може и да е било вследствие на това, че според него липсата на месо в храната му щяла да облекчи хроничните му проблеми със събиране на газове и запек. Към края на Втората световна война Хитлер ядял единствено картофено пюре с бульон.

Той също така разполагал с екип от 15 души, които опитвали храната, преди да я консумира. Ако никой от тях не умирал в рамките на 45 мин. след дегустацията, тогава храната била считана за безопасна.

Йосиф Сталин обожавал традиционната грузинска кухня.

Сталин обожавал традиционната грузинска кухня, която включва орехи, чесън, сливи, нар и вина.

Един от личните готвачи на Сталин е бил дядото на Владимир Путин - Спиридон Путин.

Сталин обичал да участва в игри по надпиване и да се наслаждава на продължаващи по 6 часа вечери, подготвени от лични готвачи, сред които бил и дядото на Путин.

Бенито Мусолини обожавал чесън и смятал френската кухня за "безполезна."

Мусолини обичал най-обикновена салата от нарязан на едро чесън и залят с олио и лимонов сок. Той смятал френската храна за "безполезна."

Мусолини обичал да се храни вкъщи със съпругата си и петте си деца, като всички останали трябвало да са седнали преди той да е пристигнал.

Вижте още: Шестима жестоки съвременни диктатори, за които не сме чували

Иди Амин ядял по 40 портокала на ден и се наслаждавал на KFC, докато бил в изгнание в Саудитска Арабия.

Диктаторът от Уганда Иди Амин обожавал печена коза, маниока и хляб от просо. Той ядял по около 40 портокала на ден, защото ги смятал за естествена виагра. По-късно, когато живеел в изгнание в Саудитска Арабия, той обичал да хапва пица и Kentucky Fried Chicken.

За известно време той обичал всичко британско и дори пиел следобеден чай. За него има слухове също така, че е бил канибал.

Пол Пот обичал задушено от кобра

Пол Пот обичал да похапва сърнешко месо, див глиган, змийско месо, пресни плодове и да консумира бренди и китайско вино. Той също така обичал задушена кобра.

Той се наслаждавал на лукс при храненето, докато хората, страдащи от неговия режим в Камбоджа, имали право само на вода и малко ориз.

Николае Чаушеску харесвал вегетарианска лазаня и обикновени салати.

Чаушеску харесвал вегетарианска лазаня, залята с яйце, разбито в сметана, желиран шаран и обикновени салати с домати, лук и сирене с пържола.

Чаушеску избягвал да яде храна, която не е внимателно проверена. Той хвърлял храната на земята и е изритвал, колкото се може по-далеч.

Франсиско Масиас Нгуема обичал чай от канабис и кора от корен с халюциногенни свойства.

Нгуема, който е първият президент на Екваториална Гвинея, обичал чай, направен от листата на канабис и ибога – кора от корен с халюциногенни свойства.

По негово време имало слухове, че Нгуема бил канибал, който държал черепи в хладилника си.

В края на диктатурата си хаитянският президент Франсоа "Папа Док" Дювалие е хранен с лъжица от съпругата си заради много си заболявания.

Дювалие имал диабет и сърдечни проблеми още по времето, когато бил избран за президент в края на 50-те години. В края на диктатурата си през 1971 г. неговата жена вече трябвало да го храни.

Неговата идея за развлечение след вечеря включвала посещение в затвор, чиито стени били боядисани в кървавочервено и където той тайно наблюдавал как враговете му биват измъчвани, според Кларк и Скот.