Когато е бесен, президентът на САЩ Барак Обама става зловещо тих.

Реджи Лав, 26-годишна бивша звезда по американски футбол и баскетбол от университета Дюк, става дясната ръка на тогавашния сенатор Обама по време на президентската му кампания през 2007 г.

След това Лав работи като персонален асистент на Обама в продължение на пет години, обикаляйки страната с бъдещия президент, като през това време му сервира храна, носи багажа му, купува му дрехи, играе с него баскетбол и гледа децата му, пише Business Insider.

В своите мемоари Лав разказва какво е било да си асистент на Обама "по време на предизборната кампания, когато никой не е вярвал в него" и в "моментите преди да положи клетва като 44-ия президент на САЩ." По-голяма част от разказаните в книгата на Лав истории са положителни, но той също така споделя и какво се случва, когато ядосаш президента.

Ето няколко случая, в които Лав се сблъсква с ядосания Барак Обама.

През 2007 г., след събитие за набиране на средства във Флорида, Лав губи чантата на тогавашния сенатор Обама, в която били неговите ключове, портфейл, кредитни карти и бележки, които му били необходими за предстоящия му дебат в Южна Каролина.

"Самолетът вече беше излетял, чантата я нямаше, а аз получих паническа атака," пише Лав.

"Потта започна да избива през дрехите ми, а сърцето ми да бие с бясна скорост. Молех се да не забележи, така че да имам време да намеря чантата и с помощта на някакво чудо да му я върна, преди да осъзнае, че е изчезнала."

Лав се свързва с човек от предизборния щаб, който уведомява агент от Сикрет сървис за липсващата чанта.

След това чантата е намерена и изпратена с друг член на предизборния щат, който също пътувал към дебата.

"Когато кацнахме, изпитах известно облекчение, смятайки, че катастрофата вероятно е предотвратена. Точно тогава Обама се обърна към мен и каза: 'Хей, Реджи, къде ми е чантата?' Отговорих: 'Пътува насам', 'Какво означава пътува насам?' попита Обама. 'Пътува от Флорида,' казах аз. 'Оставил си чантата ми във Флорида,' каза той, като не му се вярваше."

Лав описва най-лошата част от това да разстроиш Обама.

"Тишината бе по-лоша от това да те смъмри," пише Лав. Той бил убеден, че току-що е изгубил работата си и се надявал Обама да наруши тишината и да му се разкрещи.

След като пристигат в офиса на предизборния щаб, Обама провежда личен разговор с него.

"Виж, Реджи, мисля, че си страхотен тип, но ако не можеш да се справяш с тази работа, мога да намеря някой друг да я върши. Ти имаш една работа и ако трябва да мисля за всичките тези неща, тогава не ме улесняваш в това да върша моята работа.

Стегни се, Реджи. Помогни ми да върша моята работа," каза той, след което стана и излезе, пише Лав.

Лав си припомня и друг случай от декември 2007 г., когато програмата на Обама била претоварена със събития, чието времетраене надхвърляло определения лимит. Лав имал задачата да информира най-различни организации, че кандидатът за президент ще закъснява, но не успял да го направи.

"Обама се обърна към мен и ми изсъска през зъби: 'Реджи, това е пълна каша.' Под влиянието на стреса от деня и от оставащите часове до края му, Лав отговорил: 'Ако не бяхте останал толкова дълго на обяда, нямаше да имаме този проблем.' Тогава настъпва тишина и никой не обелва и дума.

Според Лав Обама се обърнал към друг негов асистент - Марвин Никълсън, и му казал "Марвин, поговори с Реджи, защото аз няма да водя този разговор с него."

След като Лав бил "дисциплиниран" от Никълсън, той случайно направил друга грешка: объркал поръчката за обяда на Обама.

Докато Обама бил зает да изнася реч и да отговаря на въпроси, Лав забравил да му запази обяд.

Когато събитието приключило, Обама попитал къде му е обядът, а Лав казал, че го е оставил в залата, защото сметнал, че няма да го иска, тъй като храната вече била престояла три часа.

Лав е отговарял за повечето ястия на Обама по време на презиборната кампания и бързо научава, че сенаторът иска храната му да бъде "възможно най-здравословна." Според Лав Обама предпочитал печена риба или пиле, сандвичи, салати и много ябълки.

Когато понякога обърквал нещата с храната, Обама измърморвал: „Това са единствените 30 минути, които имах за себе си, а сега дори не мога да се насладя на храната си."