През следващата година лихвите по депозитите ще достигнат до нива, близки до нулата. Това прогнозира по време на конференцията „Банките и бизнесът“ подуправителят на БНБ Калин Христов.

Според него ниските лихви по депозитите, които са следствие на политиката на ЕЦБ, у нас се дължат и на високото ниво на спестявания на домакинствата.

Що се отнася до кредитирането, Христов заяви, че търсенето на кредити в България расте по-бързо, отколкото в страните от еврозоната, като бизнесът предпочита краткосрочни и средносрочни кредити пред дългосрочните, а домакинствата избират потребителските пред жилищните кредити.

Налице за деветмесечието е висока печалба на банковата система, което, от една страна, се дължи на спестяването на лихвени разходи (по отношение на депозитите) и по-ниските провизии на банките, обяви банкерът.

През 2015 г. станахме свидетели на намаление на цената на финансиране на банките с 0.7%, който темп очаквам да се запази и догодина, прогнозира още Христов.

Този краткосрочен ефект обаче ще бъде изчерпан, предупреди подуправителят на БНБ и добави, че според него банките трябва да търсят фактори за увеличаване на печалбите си след 2016 г.

Според Петър Андронов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на Сибанк, лихвените проценти ще продължат отчетливо да намаляват и през 2016 г.

Сред тенденциите на световния банков пазар той открои факта, че банките в САЩ и Европа през последните години са намелели два и половина пъти, тоест налице е консолидация в системата.

Андронов посочи, че нараства зависимостта от информационните технологии в банковия сектор, като заяви, че банките трябва да отделят повече внимание на киберсигурността си.

Според него, те залагат все по-често на дигитализация, тоест продажба през мобилно банкиране, а не през клоновете.