Турция ще загуби 5 млрд. долара и 4 млн. руски туристи, след като Москва призова за отказ от почивки из турските курорти. След обръщението на руския външен министър Сергей Лавров да бъдат пренебрегнати турските дестинации, още в сряда започнаха масови отмени на туристически полети, туроператорите спряха записвания и резервации предимно за Анталия.

Председателят на турската федерация на хотелиерите Осман Айък заяви, че в сряда очакваните самолети с руски туристи не са пристигнали и обвърза този факт както с призива на Лавров, така и с катастрофата на Синайския полуостров в Египет.

По принцип в края на октомври и началото на ноември руските туристи в Турция намаляват, но след самолетната катастрофа в Египет броят им у нас чувствително се увеличи, но от вчера ситуацията коренно се промени, коментира Айък, цитиран от DHA и БГНЕС.

Турция всяка година посреща над 4 млн. туристи от Русия, които инвестират около 5 млрд. долара в икономиката й.

„Все още случаят със сваления руски бомбардировач е много гореща тема и мисля, че е рано да правя прогнози докъде може да стигне отливът на туристи. Най-важното е цялата тази ситуация със спрените туристически полети да бъде временна. Отношенията между двете страни са с много дълбоки корени и се надяваме кризата да не ескалира повече. Ние очакваме повече положителни инициативи и стъпки за преодоляване на напрежението“, посочи Айък и се обърна персонално към Лавров, наричайки го „скъпи господин външен министър“.

Ако днес размерът на загубите от отменените полети и резервации е малък, то скоро ще отчетем липсващи 3-4 млн. туристи и онова, което те инвестират в нашата икономика, допълни той. Председателят на турската федерация на хотелиерите подчерта, че ако този огромен туристически пазар бъде изгубен, няма с какво да бъде компенсиран.

Вчера на московското летище Шереметиево турски граждани не бяха допуснати да влязат на територията и бяха принудително върнати с полет до Истанбул. Някои от тях са в смесени бракове в страната, но не получиха визи от летищните власти.

След 5 часа чакане 12 турци бизнесмени бяха затворени в помещение без достъп до тоалетни и без храна и вода, а на недоволството руските милиционери отговаряха със заплаха от белезници. Част от тях твърдят, че имат шенгенски визи и протестираха срещу грубото отношение на летищните власти.