През последните няколко години все по-голям брой зелени сгради се строят в развитите и развиващите се страни. Те поставят акцент върху екологично отговорното и ефективно използване на ресурсите в дизайна.

Това включва всичко - от използване на наличните местни естествени материали до генерирането на собствена енергия, за да се намали енергийният разход на сградите и зависимостта им от мрежата.

Докато повечето сгради използват енергията на слънцето, има една, чиито архитекти са избрали един по-нетрадиционен източник - вятъра.

Bahrain World Trade Center, който се намира на брега на морето в Манама, Бахрейн, е първият небостъргач в света, който интегрира вятърни турбини в своя дизайн.

На впечатляващите съоръжения се гледа като на една силна емблема на важността на алтернативни източници на енергия.

Двете 50-етажни кули са свързани чрез три моста, всеки притежаващ вятърна турбина с мощност 225 kW, на обща стойност до 675 kW.

Всеки една от тях е 29 метра в диаметър и е съобразена с посоката, от която духа вятърът в Персийския залив.

Вижте още: Това са 15-те сгради, които някога са били най-високи в света

Двете сгради пък са проектирани така, че да образуват нещо като фуния, през която се движи въздухът, осигуряващ работа на турбините.

Това позволява на сградата да се възползва от 70% от вятърната енергия на Бахрейн.

Вятърните турбини трябва да осигуряват 11% до 15% от общото потребление на енергия сградите, или приблизително 1.1 до 1.3 GWh годишно.

Трите турбини са включени за първи път през април 2008 г.