Шофирането в час пик е сериозно предизвикателство дори за най-опитните и спокойни шофьори. Ако си мислите, че трафикът в София е ужасен, трябва да посетите някой от тези градове.

Истанбул

Това е може би най-ужасното място в света за шофиране, според класацията на CNN Money. Със своите мостове, свързващи Азия и Европа, този град е голямо предизвикателство за шофьорите в час пик.

Хората тук прекарват средно 125 часа годишно в задръствания. Изчисленията са направени на базата на две 30-минутни задръствания на човек всеки ден. Маршрут, който обикновено се изминава за 30 минути, вечер в час пик отнема повече от час.

Москва

Руската столица е на второ място в списъка с градовете с най-тежък трафик в час пик. Забавянето тук е средно 31 минути в следобедните часове на деня.

Всъщност Москва е известна със задръстванията си дори извън час пик, като се нарежда на четвърто място с най-ужасен трафик изобщо.

Вижте още: 10 града, в които велосипедите властват на пътя

Санкт Петербург

Друг руски град, културният център Санкт Петербург, се нарежда веднага след Москва. Шофьорите тук трябва да си предвидят 29 минути забавяне за вечерното си придвижване. А годишно губят средно 110 часа в задръствания.

Мексико

Трафикът в град Мексико е толкова натоварен, че мексиканската столица се нарежда на второ място като най-задръстения град в света и на четвърто място по задръствания в час пик. Половинчасово пътуване там отнема 58 минути в най-натоварената част от деня.

Чунцин

Това е градът с най-натоварен трафик в Китай със средно 25 минути закъснение в час пик. Чунцин се намира в Югозападен Китай, построен е на няколко реки и планини и пътната му инфраструктура изобилства от мостове и тунели.

Мостовете обикновено създават най-големите задръствания, тъй като няма как да бъдат избегнати или заобиколени.

Ресифе

Това е градът с най-голям трафик в Южна Америка. Вечерното пътуване коства над 24 минути закъснение. Със сутрешното пътуване до работа хората там прекарват средно 94 часа годишно в задръстване.

Букурещ

Присъствието на румънската столица в тази класация може би ви изненадва. Но по средна годишна загуба на време шофьорите тук се нареждат до тези в Ресифе с 94 часа. Средно на вечер закъсненията са 24 минути.

Вижте още: Десетте най-мръсни градове в света

Рио де Жанейро

Ситуацията за шофьорите там се подобри значително благодарение на солидните инвестиции в транспортна инфраструктура, които градът направи преди Световното по футбол миналата година. Преди 2013 г. Рио беше на трето място в класацията за трафика в час пик, а сега пада до 8-о.

Въпреки това пътуването вечер все още става с 24 минути закъснение, а градът продължава да бъде сред 10-те града с най-ужасни задръствания в света.

Шенжен

Това е вторият китайски град в класацията, в който шофирането е далеч от представите за приятно. Въпреки това Шенжен е един от градовете, където можете да избегнете задръстванията с алтернативни маршрути и това да ви спести 10 минути от закъснението.

Лос Анджелис

Шофирането край Тихоокеанското крайбрежие е едно от най-живописните в САЩ, но с цената на „удобството“ да чакаш средно 92 часа годишно в задръстване.