Когато става дума за успех, лесно е да се подлъжем, че хората с блестящ ум ще изпъкнат най-отпред, а всички останали ще им дишаме праха. Ново изследване на Станфордския университет ще промени мнението ви (както и поведението ви).

Психологът Керъл Дуек посвещава цялата си кариера на изучаването на поведението и представянето. Последното й проучване показва как поведението е по-добър сигнал за успех, отколкото коефициентът за интелигентност.

Дуек открива, че поведението на хората се дели на две основни категории: фиксирана настройка и настройка за развитие.

Когато сте с фиксирана настройка, вие вярвате, че сте такъвь, какъвто сте и не можете да се промените. Това е проблем, когато бивате предизвикани, защото може да се изправите пред задачи, които са ви непосилни, а това ще ви направи обезкуражени и неудовлетворени.

Хората с настройка за развитие вярват, че могат да се усъвършенстват с постоянни усилия в тази насока. Те превъхождат хората с фиксирана настройка, дори когато коефициентът им за интелигентност е по-нисък. Защо? Защото са готови за промяна и подхождат към нея като възможност да научат нещо ново.

Незасимо към коя група принадлежите сега, съществуват начини, по които можете да промените настройката си. Следват няколко стратегии, които ще преформулират настройката ви и ще ви помогнат да бъдете ориентирани към постоянно развитие.

1. Не си позволявайте да бъдете дълго време безпомощни.

Всеки човек има моменти в живота си, когато се чувства безпомощен. Тестът е как реагираме на тези чувства. Можем да се поучим от тях и да минем напред или пък да потънем.

Хората с настройка за развитие не се чувстват безпомощни, тъй като те знаят, че за да бъдат успешни, трябва да имат воля да правят големи грешки и да се връщат отново на пътя на успеха.

2. Бъдете страстни.

Преследвайте страстите си безотказно. Винаги ще има някой, който ще бъде по-добър от вас или просто да е роден с талант, но това не означава, че трябва да се предавате. Преследвайте отличието.

3. Действайте.

Хората с настройка за развитие не са по-добри от нас, защото са безстрашни. Те познават страха и тревогата, които паразилират, но знаят, че няма такова нещо като перфектния момент за движение напред. Тогава какво чакате?

4. Тогава изминете допълнителната крачка (или две).

Успешните хора с настройка за развитие влагат всичко от себе си, дори когато денят им е определено един от най-лошите. Те си заповядват да изминат тази допълнителна стъпка, независимо какви са обстоятелствата.

5. Очаквайте резултати.

Хората с настройка за развитие знаят, че от време на време ще има падове. Това обаче не ги възпира да очакват добрите резултати. Именно това очакване на успеха ги поддържа мотивирани и ги подхранва да продължават напред.

6. Бъдете гъвкави.

Прегърнете разнообразието и преодолейте предразсъдъците, които ви дърпат назад.

7. Не се оплаквайте, когато нещата не вървят по начина, по който ви се иска.

Оплакването е сигнал за фиксирана настройка. Напротив, разглеждайте всичко случващо се в живота ви като възможност за развитие, а не като повод за оплакване.

8. Сглобете картинката.

Проследявайте как реагирате на малките неща от живота. Така ще можете да работите ежедневно, уверени, че сте на правилния път.