Никога не сте чували за натто? Не се притеснявайте, не сте само вие.

Това ферментирало соево ястие традиционно се консумира като закуска в Япония повече от 1000 години, като има да предложи много ползи за здравето. Ето няколко от тях:

1. Много протеини
Една-единствена порция натто ще ви осигури 15 мг висококачествени протеини. Това го прави чудесен избор, ако спазвате вегетарианска диета.

Вижте още: Вижте какво ще се случи с тялото ви, ако ядете авокадо всеки ден

2. Богатство от витамин К
Витамин К е важен хранителен елемент, но естествените му източници не са много – а натто е един от най-добрите.

Една от най-важните функции на витамин К е, че намалява шансовете за анормални кръвни съсиреци, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми като инфаркти и инсулти.

3. Това е храна-пробиотик
Много хора наблягат на определени храни, защото са естествен източник на пробиотици - здравите бактерии, които живеят в червата и подобряват не само храносмилането ни, но и укрепват имунната ни система.

4. Намалява възпалението
Възпаленията са сериозен здравословен проблем. Те увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Доказано е, че натто води до намаляването им и укрепва имунитета, което го прави чудесен избор за хора с автоимунни заболявания като ревматоиден артрит.

5. Можете да го ядете, дори ако сте алергични към соя
Някои хора обичат соя, но смятат, че стомахът им трудно я понася. Те определено трябва да пробват натто. При него процесът на ферментация е помогнал да се минимазират трудните за храносмилане протеини.

6. Здрави кости
Натто е богат източник на специфична форма на витамин К, наречена K2. Витамин К2 е особено важен за жените, които искат да запазят костите си здрави и силни по време и след менопаузата.

7. По-здраво сърце
Натто може да помогне на сърцето ви по много начини. K2 е витамин, който е важен и за сърцето. Съединения в натто също така доказано помагат за намаляване на кръвното налягане и предотвратяват неправилното съсирване на кръвта.

8. Има много калций и желязо
Калцият и желязото са може би два от най-важните минерала за вашето здраве. Калцият се грижи костите и зъбите за да здрави и силни, а желязото отговаря за хемоглобина в червените кръвни клетки, който пренася кислорода от белите дробове към останалата част на тялото.

За вегани това е още една причина да заложат на натто - калцият и желязото е много трудно да бъдат доставени на организъм, който живее на от диета, основана изцяло на растителна основа.

9. Няма глутен
Ако сте чувствителни или алергични към глутен, не се притеснявайте. Това соев продукт е без глутен и е едно чудесно допълнение към диетата.

10. Има фибри
Хранителните влакнини са изключително важни за вашето здраве: те помагат за подобряване на храносмилателната система и елиминират проблеми като запек. Диетата с високо съдържание на фибри също така се свързва с по-добро здраве на сърцето и намаляване на риска от рак на дебелото черво.

11. Можете да направите много ястия с натто
Дали ще са брускета или вегетариански бургери, има невероятно разнообразие от ястия, които можете да приготвите от тази необичайна храна. Някои от тези рецепти са традиционни, а други са адаптирани за западните вкусове.