Да се храните здравословно не означава да се ограничавате до задушени зеленчуци. Това просто не е забавно, особено ако готвите сами ястията си. Нито пък е вкусно, ако ги хапвате всеки ден.

Готвенето е гъвкав процес, така че е напълно възможно да заместите вредните храни с техни по-здравословни варианти, без да се чувствате виновни, че си хапвате вкусни неща.

Опитайте следващите няколко идеи на здравословни заместители и ще се убедите, че те не само са по-полезни, но и супер лесни за приготвяне:

1. Авокадо вместо масло

Авокадото е кралицата на плодове (нали помните, че е плод?). Тъй като то съдържа много мазнини и не е много ароматно, лесно може да заеме мястото на маслото в сладки, бисквити, кексове и дори сосове.

2. Тиквички вместо тестени изделия

Един страхотен начин да се приготви паста с наполовина по-малко калории е чрез използване на тиквички. Нарежете ги на тънки ивички, варете ги около две минути и „спагетите” ви са готови. Само добавете сос по ваше желание.

3. Пюре от карфиол вместо картофено пюре

Вижте още: Шест храни, които диетолозите никога не ядат

Почти всеки облича картофено пюре. Особено с пържола. Въпреки това, всички знаем, че картофеното пюре е доста калорична храна.

Има един страхотен начин да се постигне подобна текстура и вкус: като използвате карфиол. Той е с мек вкус, а в една чаша от него се съдържат само 60 калории.

4. Кисело мляко вместо заквасена сметана

Ако обичате кисело мляко, трябва да знаете, че неподсладено и с 0% мазнини, то има същия вкус като заквасената сметана.

Освен това е достоен източник на чисти белтъчини. Млякото може да замести и майонезените сосове, които са ужасно калорични.

5. Айсберг вместо тортила

Може да не ви се вярва, но е също толкова вкусно. Няма хляб. Това не е проблем, ако ви пести около 120 калории.

6. Неподсладено ябълково пюре вместо захар

На вкус бисквитите със захар и с ябълково пюре са еднакви, но разликата всъщност е огромна.

Една чаша захар съдържа 770 калории, докато чаша неподсладено ябълково пюре - около 100. Плюс това в него има фибри и хранителни вещества.

7. Прошуто вместо бекон

Да, и ние обичаме бекон. За съжаление, и ние знаем колко е вреден. По-здравословната му алтернатива е прошутото.

То има същият наситен вкус, но в сравнение със 70 калории и 6 гр мазнини в парче бекон, прошутото има само 30 калории и 4 грама мазнини.