Исландия е едно от идеалните места за наблюдение на Северното сияние. Освен това обаче този остров предлага прекрасни природни гледки и за него се носят древни легенди.

Макар населението му да е малобройно, островът е вълшебно красив. Ако никога не сте виждали Северно сияние, пожелаваме ви да отидете там и да се насладите на танца му на небето.

Светлините не изчепват причините, поради които да стъпите на исландска земя. Представяме на вниманието ви още 12 повода да натоварите куфара и да се отправите с устрем към Исландия.

Пеещ бетон. Наистина!

Построен от берлински художник, Tvísöngur представлява туфа от бетонни балончета, които създават много приятен ефект. Въздухът, който преминава през тях, издава звуци, които нямат подобни на себе си.

Те вярват в елфи

Не ви лъжем. Местното население наистина вярва в тях. Те са толкова сериозни, че се строят специални защитни съоръжения на местата, които местните вярват, че се обитават от елфи.

Тук ще видите удивително езеро

То е заобиколено от редки вулканични скали. Казва се Керид Кратер и не можете да си позволите да не го посетите, ако стъпите някога в Исландия.

Преди 3000 години той е съдържал в себе си невероятно ярка синя вода.

Очаква ви необикновена кухня

Местните деликатеси включват хакарл – риба, която се оставя да се суши и ферментира в продължение на месеци. Ще оставим на вас оценката дали е вкусна.

Търкалянето в кал е забавно

Обикновено това го правят ръгби играчите, но не и в Исландия. Синята лагуна е сред най-търсените атракции на острова. Минералите във вода биват изтласквани на повърхността от горещата вода, калта прочиства кожата и я ексфолира.

Холивуд обожава Исландия

Знаете ли, че тук са заснети карди от филми като „Батман в началото”, „Интерстелар” и „Не умирай днес”?

Тукашните коне изглеждат като понита

Исландските коне са дребни, но никой не си позволява да ги определя като понита. Те са късокраки и едри, но официално се водят коне и се радват на търсене из цяла Европа заради външния си вид.

Тук съществува викингско селище

Брадвите и шлемовете с рога тук ли са? Очакват ви? Това селище бива построено по случай заснемането на филм. Уви, плановете пропадат и в момента то съществува като атракция.

Къпането е повече от разкошно

Рейкиадалур представлява геотермална река в Исландия, където можете да се потопите и да усетите истинско блаженство.

Прекрасно място за наблюдаване на китове

По време на зимните месеци можете да видите преминаващи китове, бели делфини или пък морски свине край бреговете на острова. При разходка с лодка като нищо ще забележите и гърбат кит.

Напомня на Средната земя...

Исландия или Мордор? Някои от формираните образувания от изригванията на вулкани са превърнали земята на Исландия в подобие на описаната от Толкин Средна земя.

Зимата не идва. Тя си е тук

„Игра на Тронове” много добре познава Исландия, тъй като част от кадрите са заснети именно тук.