Щатският долар запазва позициите си спрямо суровинните валути и се търгуваше близо до 10-годишни върхове спрямо канадския долар, който отново бе поставен под натиск на фона на падащите цени на петрола.

Суровинните валути също остават в отбранителна позиция, след като данните за търговския стокообмен през ноември не намалиха опасенията около забавянето на икономическия растеж на Китай.

Доларът се оскъпи с 0.1% спрямо канадския долар до 1.3514 и се търгува близо до достигнатия вчера 11-годишен връх от 1.3524, което бе най-високото ниво за щатския долар от средата на 2004 г.

Неспособността на страните от ОПЕК да постигнат споразумение за таван на производството миналия петък означаваше, че предлагането ще продължи да натиска надолу цените на петрола. Решението даде на инвеститорите зелена светлина да продават петрола и валутите на износителите на петрол като Канада и Норвегия.

Фючърсите на петрола останаха близо до 7-годишни дъна. В понеделник те паднаха с 6% достигайки най-ниските си нива от февруари 2009 г.

Австралийският долар поевтиня с 0.3% до 0.7243 щатски долара след като спада в цените на петрола повлия като цяло на суровинните валути.

Еврото се понижи с 0.2% до 1.0853 спрямо долара, оставайки обаче доста над достигнатото миналата седмица дъно от 1.0523.

Доларът изгуби 0.2% спрямо йената до 123.09.