В наши дни социалните мрежи определят темите на деня.

Кои са били топ 10 на най-обсъжданите въпроси във Facebook през 2015 г.?

1. Президентските избори в САЩ

Те ще се проведат през 2016 г., а в битка един срещу друг вече се изправиха изключително популярни кандитати, като милиардера Доналд Тръмп, бившата първа дама Хилари Клинтън и президентския брат Джеб Буш.

2. Атентатите в Париж от 13 ноември

При терористичните атаки, дело на Ислямска държава, загинаха 130 души. В резултат европейските държави, като Франция, Германия и Великобритания, стартираха въздушни удари срещу базите на джихадистите в Сирия.

3. Миграционната вълна и гражданската вълна в Сирия

Кризата с мигрантите предизвика сериозно разделение в Европейския съюз и накара неговите страни-членки да издигат огради помежду си.

4. Земетресението в Непал

Трусът от 7.8 по Рихтер отне живота на над 7 000 души. В резултат на него най-високият връх в света - Еверест, се е изместил с три сантиметра.

5. Кризата с дълга на Гърция

Правителството на Алексис Ципрас инициира провеждането на референдум в страната, с чието решение не се съобрази. Въпреки това гърците избраха отново СИРИЗА на предстрочните избори.

6. Еднополови бракове

7. Борбата срещу Ислямска държава

8. Терористичната атака в редакцията на Charlie Hebdo

9. Протестите в Балтимор

10. Трагедията в църква в Чарлстън

Изчисленията на Facebook сочат още, че най-обсъжданите политици на тази година са американският президент Барак Обама, милиардерът Доналд Тръмп и бразилският президент Дилма Русеф.

Сред спортистите първите две места се държат от боксьорите Флойд Мейуедър и Мани Пакиао. Най-популярната игра в социалната мрежа е „ФИФА 2015”, филм - „Междузвездни войни”, а телевизионен сериал - „Игра на тронове“.

* Топ 10 на най-обсъжданите теми и личности в социалната мрежа е съставен на базата на колко често е споменавана темата или личността в публикации във Facebook през дванадесетте месеца на годината.