Доларът поскъпва днес, поемайки си най-накрая въздух, след като ръстът на еврото от последните дни изгуби инерция, а прибирането на печалби ограничи част от поскъпването на австралийския долар.

Австралиецът губи 0.5%, до 0.7247 щартски цента, след като вчера скочи с над 1%, до 0.7335, на фона на по-добрите от очакваното данни за заетостта.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.0936, след като вчера изгуби 0.7%. Преди това еврото достигна едномесечен връх от 1.1044.

Ръстът на Уолстрийт, който прекъсна тридневната губеща серия на щатските акции, също повиши леко апетита към риск и вдигна лихвите по щатския дълг в полза на долара.

Въпреки това еврото върви към седмично повишение от 0.5%.

Доларът отчете сериозни загуби спрямо еврото през седмицата, но неизбежното разминаване в политиката на Федералния резерв и ЕЦБ се очаква да продължи да подкрепя щатската валута в дългосрочен план. Федералният резерв се очаква да вдигне лихвите следващата седмица за първи път от близо десетилетие.

Доларът поскъпва с 0.4%, до 122.06 йени, отдалечавайки се допълнително от едномесечното дъно от 121.075, достигнато по-рано през седмицата. Въпреки това все още е на път да запише понижение от 1% спрямо йената за седмицата.

Суровинните валути са в отбранителна позиция заради ниските цени на петрола. Канадският долар докосна нов 11.-5-годишен връх от 1.3654 спрямо щатския долар.

Норвежката крона се справя малко по-добре, търгувайки се на ниво от 9.47 спрямо еврото. Изнесените вчера данни показаха, че инфлацията в страната нараства, което помогна на норвежката валута да се отдалечи от 10-седмичното дъно от близо 9.60, достигнато по-рано през седмицата.

Китайският юан падна до 4.5-годишно дъно от 6.4515 спрямо долара.