Мтел бележи 33% ръст в продажбите на смартфони, показват данните на компанията за периода от януари до ноември 2015 година. Тези резултати потвърждават тенденцията за все по-голям интерес към така наречените "умни телефони".

Техният дял през разглеждания период е 68% от целия пазар на мобилни телефони, продадени от компанията, при 45% за същия период на миналата година.

Традиционно, клиентите, които купуват смартфони, проявяват голям интерес към устройства с марките Samsung и Apple, които запазват позиции сред най-популярните и предпочитани за покупка. Фаворити на потребителите са също смартфоните на LG и Sony, а все по-търсени на българския пазар стават марките Lenovo и Alcatel.

Сред най-продаваните модели за периода до началото на декември тази година са Lenovo A536, Samsung Galaxy S3 Neo, Alcatel Pop D5, Lenovo A319, Samsung Galaxy Core 2 Dual, LG L Bello, Alcatel C3, Alcatel Pop C7 Dual, HTC Desire 310 и iPhone 6.

„Все повече клиенти търсят смартфони, които да предлагат характеристики близки до тези на топ моделите, но в същото време да са по-достъпни като цена. Затова не е изненадващо, че сред най-продаваните устройства преобладават такива от по-ниския ценови сегмент.

Нуждата да имаме връзка с интернет по всяко време и навсякъде също се отразява на продажбите. Освен увеличение при смартфоните, ръст има и при мобилния интернет. Данните за третото тримесечие на годината показват, че увеличението на клиентите на мобилен интернет е над 30%“, коментира Симеон Донев, директор „Продукти и услуги“ в Мтел.

С цел да направи смартфоните и таблетите още по-достъпни за своите клиенти, Мтел започна своите коледни намаления. До края на годината над 50 модела „умни устройства“ са намалени, като половината от тях са на цени, започващи от 1 лев.

Сред моделите на цена от 1 лев е Lenovo A1000, който има 5-мегапикселова камера и четириядрен процесор, както и LG Bello II, с който всеки може да си направи перфектното селфи.

Освен тях на същата цена се предлагат и още хитови модели като Microsoft Lumia 550, HTC Desire 320, Samsung Galaxy S3 Neo и други. Всички промоционални устройства са събрани в специален каталог, а повече информация за техните технически параметри са публикувани на mtel.bg.