Агресивната политика на Европейската централна банка в еврозоната може да бъде подсилена, ако инфлацията не достигне целените нива, коментира ръководителят на ЕЦБ Марио Драги по време на пресконференция в Болоня, Италия.

Вижте още: Драги заличи 270 милиарда долара от световните финансови пазари

„Ако ЕЦБ трябва да интензифицира използването на монетарни инструменти за подсигуряване на ценова стабилност, това ще бъде направено“, коментира Драги по време на своето изказване.

„И докато монетарната политика може да доведе до ценова стабилност, сама по себе си тя не е гаранция за продължителен проспоретит. За да се постигне такъв, трябва не само да повишаваме текущия ръст, но и потенциалния ръст на икономиката“, добави още Драги.

„Ключът към това са по-високи инвестиции. Инвестициите в еврозоната се ограничават от три фактора – слабо потребителско търсене, все още високия публичен дълг и слабото доверие в частния сектор“, смята още ръководителят на ЕЦБ.

На последното си заседание през декември, противно на очакванията, ЕЦБ не повиши обема на стимули, което инициира масирани разпродажби на европейски активи.

Действието на банката бе възприето като признак, че дефлацията не се приема от финансовата институция като толкова голяма заплаха на този етап.

Дали обаче наблюдаваното продължаващо поевтиняване на петрола няма да промени мнението на ЕЦБ и да предизвика по-агресивни действия на следващото й заседание през януари е все по-често задаван въпрос.