Аутсорсингът на някои задачи може да освободи хората, за да се занимават с работа, която носи по-голямо удовлетворение и парично заплащане.

Вижте няколко професии, които роботите вече вършат по-добре от хората, според MarketWatch:

1. Работник в склад

В редица складове на Amazon.com през празничния сезон поръчаните от клиентите пакети ще бъдат местени, качвани и сваляни от рафтовете не от хора, а от роботи. Новата „армия от роботи“ на Amazon вече действа в някои от складовете на компанията, като работата им е да свалят пратките и да ги придвижват до служители, които ги сканират.

Те правят дейността на Amazon по-ефективна. В момента работниците се очаква да сканират най-малко по 300 артикула на час спрямо 100, когато не се използваха роботи.

2. Барман

Пътуващите на кораба на Royal Caribbean Quantum of the Seas получават плодовите си коктейли от танцуващ робот; компанията е добавила две от тези странни изобретения, носещ имената си N1-C и B1-O, към новия си кораб.

Такива роботи се използват и на сушата, като производителят ги продава както на компании, така и на потребители; просто не очаквайте роботът напълно да замести бармана, защото клиентите все пак трябва да има на кого да се оплакват.

Вижте още: Робот паркира колите на летището в Дюселдорф

3. Войник

Роботите биха могли да заместят една четвърт от всички войници на САЩ до 2030 г., според щатския генерал Робърт Коун. Това е опит от страна на американската армия да стане “по-малка, по-смъртоносна и гъвкава военна сила.”

Роботите може да са способни да правят всичко - от обезвреждането на пехотни мини до участието в сраженията на фронтовата линия.

4. Фармацевт

В аптеката на Калифорнийския университет в Сан Франциско не човек, а робот изпълнява рецептите. Компютри получават рецептите, а роботи опаковат лекарствата и ги разпределят.

По време на първите пробни тестове роботът не е допуснал грешка в опаковането на 350 000 дози лекарства. Нещо повече, роботите може би ще се справят по-добре в това да гарантират, че лекарството, което човек си взема, няма да е в разрез с други лекарства, които приема.

5. Фермер

По-голяма част от земеделската дейност включва рутинни задачи, които роботите могат да вършат по-ефективно, в това число проучване на земята, управляване на трактори, подрязване на култури и събиране на реколтата, твърди анализаторът в IBISWorld Джереми Едуардс.

Вече дори има роботи, които подрязват лозите, както и роботи, използвани в отглеждането на марули, които плевят бурените, както и много други роботи, използвани в земеделието.

6. Сапьор

В САЩ има над 450 сапьорски екипа, които се отзовават на хиляди инциденти, свързани с бомби годишно. Някои от тези екипи вече използват роботи, които често могат да ликвидират бомбата по-добре, докато в същото време се минимизира рискът от загубата на човешки животи.

Роботите се използват и за други неща, като инфилтрирането на ситуации със заложници.

7. Журналист

Роботите вероятно ще заемат част от журналистическите позиции в близко бъдеще. Бизнес журналистите и най-вече тези, които се концентрират върху статии с много числа, като пазарните отчети, и спортните журналисти, които трябва да анализират много данни, вероятно са изложени на най-голям риск.

Вижте още: Поглед в бъдещето: Робот ще доставя пратките ни

8. Домакин(я)

Роботизиранта прахосмукачка се използва от известно време, но тя става по-добра от всякога - Roomba 880, по-новата версия на почистващия робот, получава отлични отзиви, като според част от тествалите го той се справя по-добре от която и да било изправена прахосмукачка, най-вече по отношение на космите от домашни любимци.

Компанията, която произвежда Roomba - iRobot, произвежда и Scooba 450, която чисти подове. Досега от iRobot са продали над 10 млн. домашни робота.

9. Полупрофесионален помощник на адвокат и адвокат, специализиращ в анализа на документи

Клиенти плащат милиони на адвокати и техните помощници за работа, която роботите могат да вършат по-добре, а именно “анализът на документи,” при който хората преглеждат хиляди документи, търсейки споменаването на определени неща или концепции.

Базираната в Силициевата долина Blackstone Discovery предлага тази услуга. Роботите, за разлика от хората, не се изморяват от механични задачи като тази и затова са по-добре подготвени за нея, според експерти.

10. Банкови касиери и чиновници

Банковите клонове са скъпи за поддръжка, отчасти благодарение на разходите за труда на банковите чиновници — разходи, за чието елиминиране роботите могат да помогнат, а в някои случаи вече го и правят.

В повече от 10 клона на щатската банка Coastal Federal Credit Union клиентите няма да намерят нито един банков касиер; вместо това те ползват машини, които вършат почти всичко, което и касиерът.

В резултат на това броят на касиерите в банката е намален с 40%. Служителите в магазини и пощенски клонове също са застрашени от подобно развитие.