Доларът отстъпи от близо едноседмичния си връх спрямо кошница от няколко други основни валути, но загубите му бяха ограничени преди очакваното по-късно днес решение на Федералния резерв за вдигане на лихвите.

Фед се очаква да вдигне лихвите за първи път от близо десетилетие. След като обаче очакват това да се случи от близо година инвеститорите в момента се интересуват повече от темпа на вдигане на лихвите през следващата година.

Доларът поевтиня с 0.1% спрямо кошница от валути до 98.075 пункта. Вчера доларовият индекс нарасна с 0.6% и докосна връх от 98.292 пункта, който бе най-високото му ниво от 9 декември насам.

Спрямо йената доларът се повиши с 0.1% до 121.71.

Еврото нарасна с 0.1% до 1.0941 евро. Вчера еврото изгуби близо 0.6%, отстъпвайки от шестседмичния връх от 1.1060 долара.

Австралийският долар добави 0.2% към стойността си до 0.7208 щатски долара, възстановявайки част от изгубените 0.7% вчера.

Всички, които си търсеха извинение да продават австралийския долар, го намериха в изказването на управителя на Централната банка на Австралия Глен Стивънс.

В интервю за Financial ReviewСтивънс заяви, че очаква австралийският долар да поевтинее допълнително в тон с падащите цени на суровините.

Стивънс обаче даде оптимистична оценка на икономиката, с което постави високо летвата за евентуално понижение на лихвите.