Джипът е най-емблематичният вид транспорт в Колумбия - особено в районите на страната, където земеделието е неделима част от живота.

Тези превозни средства се използват от земеделските производители за транспортиране на товари и хора между градовете, разположени сред хълмисти терени.

Джиповете за първи път са въведени в Колумбия през 1946 г. след края на Втората световна война. Американската армия разполага с излишни автомобили, които продава на развиващите се страни.

Голяма част от тях са доставени на земеделските производители в Киндио, намиращ се в Западна Колумбия.

Преди въвеждането на джипа основният транспорт, пъплещ по планинския релеф на страната, са мулета, които карат хората да наричат джиповете "mulitas mecánicas", или механични мулета.

Поради своята устойчивост и универсален характер, джиповете се използват за превоз на селскостопанска продукция, като например тежки товари от кафе на зърна, масивни букети от банани, купища живовляк, пъпеши, пилета и дори домакински продукти като дюшеци и велосипеди.

И те винаги са натоварени до краен предел. В някои райони, където няма електричество и течаща вода, двигателят на джипа се използва за захранване на водни помпи, генератори и други.

Автомобилите, въпреки възрастта си, все още функционират и мнозина от тях все още разполагат със своите оригинални части.

Всяка година почти всеки малък град в кафеено-винарския район на Колумбия организира парад, наречен Yipao, организиран в чест на този толкова популярен автомобил.

Думата "yipao" означава напълно зареден джип и именно това е същността на фестивала.

Всяко превозно средство, което участва, е натоварено до горе с всичко, до което местните жители могат да се докопат.

Често на него са натоварени мебели и антики, представляващи всички притежания на семейството.

Вижте още: Ето кои са най-надеждните автомобили

Джипът е зареден с толкова тежки неща, че понякога предните му колела почти не докосват земята.

Превозните средства се управляват по главните улици на града, като джиповете с най-голям размер на превозваните предмети печелят награди.