Всяка година Холивуд бълва огромно количество филми. Много от тях не успяваме дори да чуем по заглавие. До нас обикновено достигат само най-мащабните продукции, тези, които ще направят милионери и милиардери много холивудски актьори, режисьори, сценаристи и т.н.

Човекът, който носи най-голяма отговорност за успеха или провала на един филм, е режисьорът. Той е длъжен да погледне всеки един детайл от филма преди последният да бъде пуснат на големия екран. От кастинга до дизайна на дрехите и декорите.

През годините много велики режисьори дадоха израз на таланта си. Не всеки един от тях обаче може да се похвали с огромно състояние.

Представяме ви списък с Топ 10 на най-богатите режисьори в Холивуд:

10. Кристофър Нолан - 135 милиона долара

Името му е популярно заради филмите за Батман, но негово дело е и филмът "Интестелар".

За разлика от много други известни режисьориq Кристофър Нолан взема участие не само в режисирането, но и в създаването на историите. Той пише заедно с брат си Джонатан Нолан.

Като режисьор в последно време е участвал и в създаването на противоречивия "Железен човек".

9. Ридли Скот - 180 милиона долара

Първият му филм е историческа драма и датира от 1977 година. За "Дуелиста" са необходими 900 000 долара, като, както се досещате, не постига желаната слава.

За щастие обаче привлича погледа на критиците и те го оценяват задоволително добре. Получава признание като "най-добър дебютен филм" в Кан.

8. Лана и Андрю Вачовски - 250 милиона долара

Те получиха популярност, след като създадоха един от вечните филми "Матрицата". В момента славата им е на върхове и падове. Стабилно положение няма.

7. Франсис Форд Копола - 250 милиона долара

"Апокалипсис сега" и "Кръстникът" са два филма, които винаги ще бъдат свързвани с този режисьор. Определян е ако не като най-добрия, то поне един от най-добрите филмови режисьори на 20 век.

6. Тайлър Пери - 400 милиона долара

Всеки път, щом видите реклама на негов филм, вероятно се запитвате: Че кой гледа такива неща?. Оказва се, че много хора гледат такива продукции. Доказва го и състоянието на Пери.

5. Майкъл Бей - 430 милиона долара

Какво да кажем за таланта на Бей като режисьор? Негови са "Пърл Харбър", "Трансформърс" и много, много други.

Навсякъде ще видите експлозии, нереалистично красиви жени, мутанти, роботи, забавен кадър и дори неспособност да се разказват истории.

4. Питър Джаксън - 450 милиона долара

Той е роден в Нова Зеландция, родината на Толкин. Неслучайно стана известен с адаптацията на "Властелинът на пръстените", а след това и "Хобитът".

3. Джеймс Камерън - 700 милиона долара

Въпреки че не е най-богатият режисьор в Холивуд, той се възприема като стандарт за правене на пари от филми. Два от филмите му - "Аватар" и "Титаник", са сред най-гледаните филми като цяло.

Камерът е "отговорен" още за продълженията на "Терминатор".

2. Стивън Спилбърг - 3.6 милиарда долара

Малко зашеметяващ скок в числата, но няма как. Спилбърг е един от двамата милиардери в списъка.

Филмографията му включва "Списъкът на Шиндлер", "Спасяването на редник Райън", "Близки срещи с третия вид", "Джурасик Парк" и много други.

1. Джордж Лукас - 5.2 милиарда долара

Джобовете му ще продължат да набъбват и преливат заради излизането на голям екран на новия филм от "Междузвездни войни".