От утре, 29 декември 2015 г., на Българска фондова борса ще стартира търговията с книжата на ново дружество - Атоменергоремонт АД-Козлодуй.

Емисията е от 15.355 млн. акции, а присвоеният борсов код на компанията ще е 68А.

Създаденото през 1974 г. дружество е с предмет на дейност ремонт и възстановяване на турбинно, електро и спомагателно оборудване, шлосеро-монтажни, строително-монтажни и електо-монтажни дейности, производство на нестандартно оборудване, резервни части, съдове, метални конструкции, сервизни дейности и др.

Основната дейност на дружеството е свързана с планови и аварийни ремонти в блоковете на АЕЦ Козлодуй. Останалите клиенти на компанията са централи и топлофикационните дружества в Димитровград, Бобов дол, Плевен, Враца, Сливен, Велико Търново, Габрово, Брикел ЕАД, ТЕЦ Марица Изток 2 и други.

Освен в България, дружеството извършва дейност и в Сърбия и Македония, където изпълнява ремонтни дейности за топло- и водноелектрически централи, както и дефектовка и ремонт на турбогенераторни групи.

Бултрейд Корпорейшън ЕООД, представлявано от Борис Методиев, притежава 99.99% от компанията, а останалите 0.01% са собственост на физическото лице Борис Методиев.

За 2014 г. Атоменергоремонт реализира 11.88 млн. лв. печалба при приходи от 38.2 млн. лв., а година по-рано има положителен финансов резултат от 10.77 млн. лв. при приходи от продажби в размер на 32 млн. лв.

За първите шест месеца на 2015 г. компанията е на печалба от 3.95 млн. лв., като приходите от продажби достигат 14.4 млн. лв.

За 2014 г. Атоменергоремонт разпредели по 5.63 лв. дивидент на акция.

Листването на Атоменергоремонт идва само броени месеци след стартирането на търговията с книжата на Сирма Груп Холдинг, която успя да набере над 11 млн. лв. свеж ресурс от родните инвеститори.