В края на годината е добре да се сбогуваме с автомобилите, които вече няма да могат да се купуват, защото се спират от производство.

Много от тях не са особено голяма загуба, предвид на това, че производителите спират модели, към които интересът е минимален.

Ето и кои автомобили вече няма да можете да си купите през 2016 година, според изданието USA Today:

1. Cadillac SRX

Средноголемият високопроходим спортен автомобил на щатския производител ще бъде заменен от нов модел с друго име. Моделът XT5, който се очаква да излезе на пазара през следващата година, е със сходни характеристики, така че най-вероятно той може да се определи като наследник на кросовъра, излязъл на пазара през 2010 година.

2. Honda Accord Crosstour

Този надценен хечбек на Honda бе обречен на неуспех още със замислянето му. Той дебютира през 2010 година, а слабото му търсене се предопределят от малкото пространство за багаж и високата цена.

3. Hyundai Equus

Моделът бе замислен като конкуренция на луксозни модели като Mercedes S-класа. Слабите му продажби, от едва 198 броя в САЩ през ноември, или една десета от това, което луксозният немски автомобил продава месечно, доказаха, че конкурентоспособността му не е голяма.

Дори и стартовата цена с 34 500 долара под тази на Mercedes не съдейства за успех.

4. Infiniti Q40

Този модел бе предназначен за по-евтина разновидност на луксозния Q50 при дебюта на последния през изминалата година. Интересът към него обаче бе минимален и скоро потребителите няма да могат да го купуват.

5. Jaguar XK

По-малкият и по-спортен F-тип на британския производител изяде продажбите на модела Jaguar XK. Освен това серията F стартира при цена с 19 500 долара под тази на модела XK.

6. Jeep Compass и Jeep Patriot

От DaimlerChrysler бяха убедени, че всеки автомобил с името Jeep ще се продава добре. Компактните високопроходими спортни модели Compass и Patriot обаче доказаха, че това не е точно така.

Те дебютираха със слаби двигатели и трансмисии и евтин интериор, което ги обрече на неуспех още от самото начало.

7. Land Rover Defender и Land Rover LR2

Ретро моделът Defender е най-старият модел на Land Rover. И макар той да е емблематичен за марката, не успява да отговори на високите стандарти за сигурност и вредни емисии. Очаква се той да бъде заменен с нов „ръбат“ модел през 2018 година.

Моделът LR2 бе първия неуспешен опит на Land Rover да представи компактен SUV. Той вече е заменен с далеч по-практичния Discovery Sport.

8. Mazda 5

Това е поредната жертва от нашествието на компактните високопроходими спортни автомобили. Моделът Mazda 5 предоставяше пространство за шест пътника в малка обвивка.

От японския производител обаче са решили да се концентрират в по-голяма степен върху кросовъри, като новите CX-3 и CX-9, за които може да искат повече, отколкото за компактен миниван.

9. Mini roadster и Mini Coupe

Тези два модела на Mini поставиха рекорд за непрактичност. Купето се отличаваше с лоши странични линии, а роудстърът просто не предоставяше това, което търсят любителите на кабриолети.

10. Mitsubishi Lancer Evo

Този модел бе емблематичен за компактните автомобили. Отличаваше се с много добър турбо двигател и задвижване на всички колела. От изпадналият в затруднение производител обаче са решили да се съсредоточат върху компактните кросовъри.

11. Nissan Xterra

Този модел става жертва на прехода от пикапи към високопроходими спортни модели, които в по-голяма степен приличат на класически автомобили.

12. Toyota Venza

Този високопроходим спортен автомобил бе предназначен да се конкурира с моделите Ford Edge и Nissan Murano, но така и не успя да се наложи.

13. Volkswagen Eos

Базиран на хечбека Golf, този компактен модел с две врати се целеше в любителите на кабриолети. Твърдият му покрив обаче го прави както много скъп, така и доста тежък и тромав.