TransferWise е един от малкото британски уникорни, или стартъпи с пазарна оценка над 1 милиард долара.

Компанията, предлагаща евтини международни преводи, предизвика истинска революция в банковия сектор през тази година.

TransferWise работи на принципа на намиране на насрещни преводи. Например, ако един човек иска да преведе средства от САЩ към Великобритания, а друг иска да преведе от Великобритания към САЩ, то средствата на практика не напускат границите на тези страни.

Ниската цена на услугата се постига благодарение на това, че не се намесват банки. Клиентите получават също така далеч по-добри валутни курсове при трансферите.

От основаването на компанията във Великобритания през 2011 година до момента пазарната оценка на TransferWise достига над 1 милиард долара. Основни акционери в компанията са известни инвеститори като Питър Тийл и Ричард Брансън.

За да покажат колко точно по-евтини са услугите на частната компания, от щатската финансова институция Goldman Sachs дават за пример разходите за изпращане на 1000 паунда от Великобритания до Германия.

Разходите при използването на TransferWise са под 1% спрямо 3%, при пращането им с Western Union и над 4% при ползване на услугите на популарни британски банки.