Йената скочи до близо тримесечен връх спрямо долара и до многомесечни върхове спрямо някои други валути, тъй като инвеститорите потърсиха убежище на фона на лошите икономически новини от Китай и ядрения тест на Северна Корея.

Йената поскъпна с 0.6%, до 118.35 спрямо долара, което бе най-високото й ниво от 15 октомври насам. Спрямо еврото японската валута се оскъпи до 127.43, което пък бе връх от април миналата година.

Изкупуването на йената започна, след като Централната банка на Китай определи много по-ниско ниво за юана от нивото на затваряне във вторник, което породи нови спекулации, че Пекин иска по-евтина валута, тъй като икономиката на страната губи инерция.

Малко след това излязоха данни за сектора на услугите в Китай, които показаха, че през декември секторът бележи най-слабия си ръст от 17 месеца насам.

Рискът към апетит бе допълнително засегнат и от земетресение, което изглежда бе породено от човешка дейност в близост до район, където е известно, че Северна Корея прави ядрени опити. Впоследствие страната потвърди официално за тестовете.

Изкупуването на йената бе особено забележимо спрямо по-чувствителните на риск валути, като австралийския и новозеландския долар.

Австралиецът падна до тримесечно дъно от 84.30 йени, губейки над 1%. Новозеландският долар поевтиня с 1.4%.

Британският паунд се понижи до 14-месечно дъно от 173.88 йени, изтривайки цялата си печалба, откакто Централната банка на Япония обяви през октомври 2014 г., че предстои облекчаване на паричната политика.

По-късно днес се очакват данни за сектора на услугите в САЩ и в няколко основни европейски икономики.

Европейските валути имат собствени проблеми и също се представят слабо срещу долара.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.0766 спрямо долара, след като падна с 0.8% в предходния ден - на фона на данните за забавянето на инфлацията през декември.

Това подсили очакванията, че ЕЦБ ще трябва да увеличи паричните си стимули, за да избегне дефлация.

Според някои трейдъри заведеното от САЩ дело срещу Volkswagen също може да натежи над еврото.

Британският паунд продължава да поевтинява под натиска на риска от потенциално дестабилизиращ референдум, който се очаква по-късно през годината, за това дали Великобритания да остане в ЕС.

След като падна до деветмесечно дъно от 1.4638 спрямо долара вчера, британският паунд се търгуваше на ниво от 1.4659 рано днес.

Канадският долар падна до 12-годишно дъно от 1.4039 спрямо щатския долар, след като цената на петрола отново се върна близо до 11-годишни дъна.