Ако все още не сте усвоили някои от най-основните умения в живота, може би е време да предприемете различен подход.

Независимо дали искате да подобрите паметта си или да се преборите с протакането, вижте 12 изненадващи начина, по които можете да усвоите някои от най-важните умения в живота.

1. Слушане

Това е една изненадващо проста, но въпреки това слабо използвана концепция. Ако искате да слушате по-добре, дръжте устата си затворена.

Както казва aвстрийският пианист Афред Брендел „Думата слушам (listen на английски език), съдържа същите букви като думата тих (silent на английски език).

2. Публична реч

Спрете да се опитвате да се отпуснете и вместо това оформете притеснението си като въодушевление. Нервните хора, които обявяват, че са въодушевени, често са възприемани като по-убедителни и компетентни, когато изнасят речи.

Вижте още: 7 начина да отгледате успешни деца

3. Управление на времето

Уорън Бъфет казва: „Разликата между успелите и много успелите хора е, че много успелите хора казват "не" на почти всичко“. Поставяйте вашето време пред това на другите.

4. Честност

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг прилага „радикална прямота“, за да предостави обратна връзка на хората, за които я е грижа и желае да ядоса. Радикалната прямота е смирена, полезна, незабавна, лице в лице и неперсонализирана.

5. Преодоляване на протакането

За да преодолеете протакането, ще трябва да се откажете от перфекционизма и да не отделяте чак толкова много време на детайлите. Ако си представите, че дадената задача не е важна и че няма проблем да се издъните, може да ви помогне да започнете по-бързо.

6. Да помолите за помощ

Тим Ферис казва, че най-голямата грешка е да молите традиционно успели хора за помощ. Вместо това се консултирайте с някой, който е стигнал от нула до ниво експерт за около шест месеца.

7. Преговори

При всякакъв вид преговори е по-добре да наблягате на това какво предоставяте на отсрещната страна, отколкото на това какво тя губи. Да кажете „ще ви продам колата си за 9 000“ е по-добре, отколкото „искам 9 000 за колата си“.

8. Управление на стреса

Вместо да позволявате на стреса да влияе на продуктивността и концентрацията ви, използвайте го във ваша полза, като енергия, която да ви помага да се представяте по-добре, когато сте поставени под натиск.

9. Спестяването на пари

Някои от най-успелите скъперници харчат пари предварително, които ще им спестяват пари впоследствие, като програмируем термостат или сертификат за онлайн управление на проекти.

10. Създаване на приятели

Проучвания показват, че пеенето е страхотен начин за разчупване на леда при големи групи непознати и може да улесни индивидуалните приятелства.

11. Научаване на нов език

Най-добрият начин да помните нещо вечно е да упражнявате запомнянето му. Вместо да четете една дума отново и отново, я прочетете веднъж и след това упражнявайте припомнянето й няколко пъти.

Вижте още: 10 високоплатени професии за хора, които обичат да учат

12. Да четете повече

Преглеждайте книгите за най-важните неща, като минавате през съдържанието им за основни идеи и си отбелязвате на кои страници искате да отидете. Четете задълбочено в продължение на 30 минути. След това отделяйте по час или два, за да прочетете най-добрите части отново.