Историческият дворец Мисор, разположен в едноименния град в Карнатака, Южна Индия, е една от най-величествените кралски сгради в Индия.

Той е седалището на махараджата на Мисор, който управлява държавата от 1350 до 1950 г.

Триетажната каменна сграда от фин сив гранит и розови мраморни куполи има фасада с няколко обширни арки, поддържани от високи колони.

В двореца се помещават две огромни и пищни церемониални зали, наречени durbars. В сградата има 18 храма.

Нейният пищно украсен интериор от витражи, огледала, резбовани дървени врати, мозаечни подове и невероятна градина привлича повече от 6 милиона посетители годишно.

Дворецът изглежда особено спиращ дъха през почивните дни, когато е осветен от близо 100 хиляди светлини, които подчертават неговия величествен профил в нощта.

Оригиналният дворец Мисор е построен през 14 век, след което е разрушаван и реконструиран няколко пъти.

Вижте още: 10 приказни дестинации, които наистина съществуват

Когато последната страда става жертва на пожар през 1897 г., кралското семейство поръчва на британски архитект лорд Хенри Ървин да изгради нов дворец, който е сегашната сграда. Тя е завършена през 1912 г.

Дворецът е отворен за посещения и екскурзии се провеждат ежедневно. Посетителите могат да видят колекция от скулптури, картини и артефакти, включително и 700 оръжия на махараджата, сред които копия, мечове, пистолети и други, датиращи от 14 век.

Друга известна забележителност е дървен слон, украсен с 84 килограма злато.

По време на прочутия фестивал Mysore Dasara през септември и октомври мястото около двореца се превръща в център за най-различни културни дейности.

Пред този период сградата е осветена в продължение на две месеци, за разлика от останалата част от годината, когато светлините се включват само през почивните дни и официалните празници.

Фестивалът се празнува в района от 1799 г., като и до днес традициите, свързани с него, стриктно се спазват.