Нашите домове са продължение на това, което сме. Това, което правим между стените на къщите си, формира нашето настроение, отразява се върху продуктивността ни и повлиява представата ни за живота.

Научни проучвания сочат, че ние можем да допринесем за щастието си като практикуваме няколко сякаш незначителни навика. Ежедневното им прилагане ни позволява, на практика, да контролираме светогледа си.

Удивително е как лекото дооформяне на ежедневните ни навици може да се превърне в катализатор със значителен ефект към позитивна промяна.

Ето няколко лесни неща, които ще ви направят по-щастливи у дома:

1. Оправете леглото си.

Тази 3-минутна задача представя един от най-простите навици, които допринасят за щастието ни.

2. Оправете всяка стая, така че да е "готова".

Разхвърляността стресира. Редът създава рай. Рутината да поддържаме всяко пространство в дома си в готовност е ключова за ежедневното ни щастие. Отделете по 3 минути на всяка стая, преди да излезете от нея.

3. Изложете сантиментални вещи из къщата си.

Едно от нещата, които ни правят щастливи, повече отколкото материалните неща, са преживяванията. Цял цикъл от неща ни дарява с щастие - планирането на преживяване, стремежът към него, изживяването му и след това спомена за него.

4. Започнете да пишете дневник с благодарности.

Започнете като записвате по един прекрасен спомен всеки ден. Например, преди лягане. Рефлексията е важна част от щастието. Спирането върху позитивен момент от деня култивира миг на благодарност.

5. Ако не можете да излезете от него, потопете се.

Чиниите няма да се измият от само себе си, затова ги измийте вие. Ще ви хареса! Почувствайте приятното докосване на топлата вода върху кожата ви. Наслаждавайте се на гъдела от балончетата веро. Пуснете си музика за настроение. Виждате ли, дори и да ви се струва ужасно, винаги можете да направите едно домашно задължение приятно "спа".

6. Преди да станете от леглото сутрин, определете смисъл на деня.

Всеки ден, щом се събудите, помислете си: днес съм щастлив, че съм жив, имам прекрасен човешки живот, нямам намерение да го пропилея.

Поставянето на смисъл на деня ще промени начина, по който възприемате всеки ден. Не слагайте еднакъв смисъл на всички дни от седмицата. Следвайте творческия си импулс.

Например, "Внимание, човешки създания. Имайте страх от мен преди да изпия първото си кафе! Имайте страх!"

7. Правете малки жестове към ближните си, като не очаквате нищо в замяна. Дори едно благодаря не искайте.

8. Обадете се поне на един приятел или член на семейството.

Можете да направите това докато все още се излежавате в леглото или пък докато извеждате кучето. Пращането на съобщение или имейл не се брои! Обадете се наистина на човек, на когото държите. Просто така, за да чуете гласа му!

9. Харчете пари за неща, които трупат преживявания у дома.

Спестете пари за тостер, който прави уникално хрупкави сандвичи или пък гофрети. Споделете кулинарните си умения с членовете на семейството. Купете ново DVD, което ще събере на едно място цяла компания. Това са вещи, които окуражават преживяванията.

10. Отделяйте няколко минути дневно, за да се свържете с нещо по-голямо от вас.

Независимо каква е религията ви, изследвания сочат, че свързването с нещо по-голямо и велико от нас ни доближава до щастието. Самото стъпване крачка назад, за да разберем, че сме част от един по-голям универсален проект, може да ни даде нужното усещане, че вървим по правилния път.

Преди сън отледяйте няколко минути, за да се посветите на нещо по-голямо от самите вас.