Във време, в което изглежда, че много от самолетите се проектират така, че в тях да се наблъскат повече хора, Boeing представи освежаваща концепция, която би могла да направи въздушния транспорт по-луксозен.

Във видео, в което разкрива новата си концепция, щатската самолетна компания представя модерен пътнически салон със сменящи се цветове и най-различни проекции на тавана и стените.

"По-голяма част от тези ефекти могат да бъдат постигнати с прожекционно осветление," споделя говорителят на Boeing Брет Дженсен пред Mashable. "Все още обаче не сме взели окончателни решения за това какъв хардуер ще се използва за отделните ефекти, тъй като все още сме в коцептуален етап на развитие на проекта."

Няма окончателна дата за това кога пътниците ще могат да видят подобреното осветление в салоните на самолетите. „След като системата за осветление стане готова, нашата цел ще бъде да я инсталираме, както в новите, така и на старите самолети," казва Дженсен.

“Авиокомпаниите биха могли да използват тези подобрения, за да показват информация за дестинации или да прожектират най-различни сцени, с които да влияят положително на пътниците,” казва Майк Синет, вицепрезидент на Commercial Airplanes. “Възможностите за това как може да се използва тази технология са неограничени.”

Идеята за LED осветление в самолетите е обмисляна и преди. През 2014 г. има заявен патент от Centre for Process Innovation за самолетен салон без прозорци, само с екрани.