Островите Кук са мечта за всеки турист. Най-красивите от всички полинезийски острови, 15 от парчетата земя, съставящи архипелага, лежат разпрострени между Френска Полинезия и Самоа.

Прозрачни тюркоазени лагуни, вулканични върхове и ослепителни плажове припомнят драматичната красота на Таити, но на много по-достъпна цена.

Подобно на своя по-скъп братовчед, островите Кук излъчват топлото и приветливо полинезийско гостоприемство. Но вместо френското влияние в Таити, те имат силни връзки с Нова Зеландия.

Раротонга и Аитутаки са основните туристически магнити. Други по-отдалечени острови привличат авантюристи, рибари, фермери, ловци на перли и туристи, желаещи да усетят реалния живот на региона.

Раротонга, с огромния си вулканичен конус, е най-големият от островите Кук и неговата столица Аваруа е търговски и културен център на архипелага.

Пазаруването на сувенири, като черни перли и местни парфюми, е особено популярно в града. Под върха на вулкана се крие крайбрежна равнина, където растат кокосови палми, папая, банани, кафе и други екзотични растения.

Кораловите рифове на острова образуват тясна лагуна, която предлага отлични възможности за плуване с шнорхел и гмуркане.

Аитутаки - вторият най-посещаван остров, е Бора Бора на островите Кук. Осеяна с 21 малки палмови островчета, неговата красива лагуна е звездната атракция. Настаняването на острова варира от къщи за гости през луксозни курорти до бунгала над водата.

Риболов, плажуване, каяк, гмуркане с шнорхел и плуване са любимите неща за забавление на туристите на всички острови от архипелага, а местните хора посрещат всички с топли усмивки и гостоприемство.

Вижте 12 от най-големите забележителности на островите Кук:

1. Лагуната Аитутаки

Основната атракция на острова със същото име е невероятна лагуна с прозрачни тюркоазени води.

Двадесет и един малки острови са разпръснати във външния й край, някои от които могат да бъдат посетени от туристите. Каякът също е чудесен начин да се изследват тези малки парчета земя.

Остров Майна в югозападния ъгъл на лагуната предлага отлични възможности за гмуркане с шнорхел и е дом на красив пясъчен нанос, известен като Honeymoon Island.

2. Тапуатей (One Island Foot)

Наричан още One Island Foot, Тапуатей е зашеметяващ остров, достоен да влезе в главите на най-смелите фантазьори, представящи си тропически рай.

Любителите на плажа тук направо могат да се разтопят от красивите бели пясъци.

Вижте още: Най-отдалечените места на света, в които живеят хора

3. Плаж Мури

Разположен на югоизточния бряг на Раротонга, плажът Мури е една от най-популярните и живописни плажни ивици на острова.

Кристално чистите плитчини блестят в замечтани нюанси на аквамарин, а гмуркачите могат да видят коралови и много други видове тропически риби. Четирите офшорни острови на хоризонта правят красотата на района невероятно въздействаща.

След цял ден на слънце, гладните туристи ще намерят много възможности за хранене в близките курорти и ресторанти.

4. Плаж Титикавека

Намира се на югозападния бряг на остров Раротонга и е един от най-добрите райони за плуване и гмуркане с шнорхел на архипелага.

Водата често е толкова прозрачна, че е необходимо плувците просто да стоят в лагуната, за да се насладят на невероятно разнообразие от риби.

Гмуркачите ще намерят изобилие от морски живот около многобройните коралови рифове, а самата лагуна е осеяна със сини морски звезди. В малкото селище наблизо туристите могат да посетят християнска църква, датираща от 1841 г.

5. Напречна разходка по остров Раротонга (The Needle)

Да прекосите напречно остров Раротонга е страхотен начин да се проучи буйният му растителен пейзаж. Пътеката води от северното крайбрежие до върха на скалата Te Rua Manga, след което преминава през Wigmore's Falls и излиза на южния бряг.

Водопадите са красиви след проливен дъжд с прекрасен воден басейн в основата си, но каскадите се стопяват до тънка струйка през сухия сезон.

Преходът отнема около четири часа и минава през гъста гора, като се налага и сериозно катерене по стръмни скали. От върха им обаче туристите могат да се насладят на прекрасна гледка към морския бряг и околните гори.

6. Ароранги

Това е малко село в западната част на Раротонга. В него се е намирала първата мисионерска мисия на острова.

Днешните туристи могат да посетят християнска църква от 1849 г. и да видят паметник на първия мисионер. Плажът със същото име е красиво място, идеално за наблюдение на залеза.

7. Аваруа

Разположена на северния бряг на Раротонга, Аваруа е столицата на островите Кук. Този спокоен малък град има приятелска атмосфера, а посетителите ще открият магазини, ресторанти, както и няколко туристически атракции тук.

В неделя сутрин звуци от химни на маорите се носят от CICC – християнска църква. Тя е построена от корали през 1853 г., като тук са погребани някои от най-известните хора на острова, включително и първия премиер на архипелага.

Библиотеката и музей в града съхраняват колекция от редки книги, посветени на Тихия океан, и разказват културната история на островите.

Задължително е да се види оживеният Punanga Nui - открит пазар на морския бряг. Планини от манго, ананас и други екзотични плодове са разположени на сергиите, както и благоуханни тропически цветя, зеленчуци, дрехи и занаятчийски продукти.

Южно от Аваруа се намира фабрика за парфюми, която продава продукти, ароматизирани с местни цветя и е чудесно място за избор на подаръци.

8. Културно селище „Острови Кук“

Обхващайки пет акра буйни тропически градини, културното селище „Острови Кук“ дава на посетителите усещане за традиционния живот на острова.

Лющене на кокосови орехи, готвене, риболов, танци, дърворезба, тъкачество и маорска медицина са само част от дейностите тук.

Предлагат се пакети за туристите, които включват храна и танцово шоу.

Вижте още: Най-красивият остров в света, за който не знаехте, че съществува

9. Морски резерват Ароа

Кристално чистите води на морски резерват Ароа са отлични за гмуркане с шнорхел. Лагуната е извън маршрутите на моторизираните лодки, което я прави особено безопасна за плуване и гмуркане с малки деца.

Каякът също е популярно занимание. След ден на разглеждане на подводния живот, посетителите могат да се отпуснат и да гледат залеза от красивия плаж.

10. Арутанга

Осеян с мангови дървета и хибискуси, сънливият Арутанга е основното селище на остров Аитутаки. Туристите ще открият няколко занаятчийски дюкяни тук, както и тихо пристанище.

Една от основните атракции на града е християнска църква, построен през 1828 г. Това е най-старият храм на островите Кук, който предлага невероятни витражи и цветни резбовани дървени акценти.

11. Маунгатапу

Разположен на 124 метра надморска височина, Маунгатапу е най-високата точка на Аитутаки.

Кратка 30-минутна екскурзия до върха предоставя невероятна гледка към лагуната и буйния, осеян с палми пейзаж.

12. Пристанище Авана

Северно от плаж Мури, намиращо се в град Нгатангиа, пристанището Авана е популярно място за акостиране на яхти.

Това е и мястото, от където в миналото местните са се качвали на своите канута, за да се отправят към Нова Зеландия.