Северна Корея: Измислихме алкохол, който не причинява махмурлук
Севернокорейски алкохол с женшен може да се пие без страх от махмурлук, според статия в Pyongyang Times.
В нея се твърди, че Taedonggang Foodstuff Factory е подобрявала напитката в продължение на години, като е сменила захарта с обгорен, лепкав ориз, който очевидно помага за премахване на горчивината и махмурлука.
Koryo Liquor е направен от шестгодишен специален вид женшен, наречен Kaesong Koryo insam. Той е известен с лечебните си свойства.
Вижте още: Какви лекове срещу махмурлук използват по света?
Според експерти и ценители новата напитка е пивка и не предизвиква махмурлук.
През август Korean Central News Agency публикува статия, в която се твърдеше, че Koryo Songgyungwan University работи върху подобряване на качествата на Kaesong Koryo Insam Liquor.
Ако претенциите за липсата на махмурлук се окажат точни, питието може да се окаже много популярно и в южната част на Корейския полуостров.
Според доклад на Световната здравна организация от 2012 г., южнокорейците пият по 12.1 литра алкохол годишно - повече от всяка друга страна в Азия.
Гоненето на махмурлук е едно от най-простите лечебните свойства, които севернокорейските медии приписват на женшена.
Миналата година медиите в КНДР твърдяха, че медицински продукти, съдържащи екстракти от растението, могат да лекуват дори СПИН.