Десетте най-добре печелещи баскетболисти от Националната баскетболна асоциация (НБА) ще спечелят 391 млн. долара от заплати и рекламни договори през 2016 г. Общо 46% от доходите им ще са извън корта, пише Forbes.

Лидерската позиция в подреждането е за Леброн Джеймс, който ще увеличи банковата си сметка със 71 млн. долара през годината. Джеймс ще получи 23 млн. долара от настоящия си тим Кливлънд.

Останалите милиони идват от подписания наскоро доживотен договор с Nike, както и лични вложения, като например пицариите Blaze, от които той вече има седем заведения в Чикаго и четири във Флорида.

Вижте още: Как Леброн Джеймс печели милионите си

Неведнъж Джеймс е споделял, че голямата му мечта е да бъде милиардер. Имайки предвид, че доходите му до момента се равняват на 600 млн. долара, тази цел е все по-близо.

Крилото на Оклахома Кевин Дюрант се нарежда на втората позиция с 56.2 млн. долара, от тях 36 млн. долара от спонсори. Дюрант ще е свободен агент през тази година, а неговият агент Джей Зи със сигурност ще се опита да му осигури доста солиден договор, което ще е от полза и за самия него.

През 2014 г. Дюрант подписа 10-годишен договор с Nike за 300 млн. долара, а останалите му партньори са American Family Insurance, Orange Leaf, Panini, Sonic, Sparkling Ice, Beats и 2K Sports.

Играещият последен сезон в лигата Коби Брайънт се нарежда на 3-о място с 50 млн. долара, половината от които са от Лос Анджелис Лейкърс.

Брайънт и Майкъл Джордан са единствените баскетболисти в лигата, спечелили по поне 30 млн. долара във всеки сезон от кариерата си.

Доходите на Брайънт до момента възлизат на 680 млн. долара, което е по-малко само от спечеленото от Тайгър Уудс, Михаел Шумахер и Флойд Мейуедър.

Четете още: Как най-добре печелещият баскетболист харчи милионите си

Топ 5 се допълва от Дерек Роуз от Чикаго Булс и Джеймс Хардън от Хюстън с доходи от 34.1 и 32.8 млн. долара. Какво е общото между двамата? Спонсор на Роуз и на Хардън е Adidas, а на гореизброените Леброн Джеймс, Кевин Дюрант и Коби Брайънт – Nike.

Сред десетте най-добре платени баскетболисти са имената на Дуейн Уейд (Маями, 32 млн. долара), Кармело Антъни (Ню Йорк, 30.9 млн. долара), Крис Пол (Лос Анджелис Клипърс, 30 млн. долара), Дуайт Хауърд (Хюстън, 27.4 млн. долара) и само един бял – Блейк Грифин (Лос Анджелис Клипърс, 26.9 млн. долара).