20-те клуба с най-високи приходи в света са генерирали 6.6 млрд. евро през изминалия сезон, което е увеличение от 8% от предходната година, според 19-ото издание на доклада „Футболна лига на парите“ на консултантската фирма Делойт.

Реал Мадрид оглавява класацията за единадесета поредна година, с генерирани приходи от 755 млн. евро за сезон 2014/15. Търговските приходи са основен двигател на растеж, с увеличение от 22.7 млн. евро от предходния сезон. Приходите от мачовете отчитат ръст от 9.1 млн. евро, а тези от права за излъчване са намалели с 4.3 млн. евро.

Постиженията на терена на Барселона през сезона 2014/15 се превърнаха във финансов успех. Европейските шампиони се изкачиха до втора позиция за сметка на Манчестър Юнайтед, с ръст на приходите от всички дейности – мачове, права за излъчване и търговска дейност. Общите приходи на Барселона достигат 560.8 млн. евро, спрямо 484.8 млн. евро за година по-рано.

Манчестър Юнайтед, въпреки слизането на трето място, все още е клубът с най-високи приходи от Висшата Лига – 519.5 млн. евро. Челси слезе до осмо място, а Арсенал се изкачи до седмо. Манчестър Сити и Ливърпул са другите два клуба от Английската Висша Лига в топ 10, заемайки съответно шесто и девето място.

В тазгодишната класация виждаме разместване сред европейските футболни гиганти, с Байерн Мюнхен слизащ от трета до пета позиция, което е най-ниска позиция от 2006/07 г. насам.

Германските шампиони са надскочени от Пари Сен-Жермен, единствения френски тим в Топ 20, в резултат на още една година на ръст в приходите от 480.8 млн. евро. Въпреки успешната кампания на Ювентус в Шампионската лига, и скока на Рома от 24-то на 16-то място, сезонът беше разочароващ за италианските отбори от гледна точка на приходите.

Интер и Милан слязоха с две места надолу през изминалата година, като Интер за първи път се доближи до отпадане от Топ 20 по приходи.

Десетпроцентното стабилизиране на курса на паунда спрямо еврото помогна на английските клубове.

Рекорден брой от 9 клуба от Английската лига са класирани в Топ 20 тази година, с един повече от миналогодишното издание. Уест Хам отново се завърнаха в класацията на генериращ приходи елит, след успешното им класиране за първи път през 2005/06, с ръст на приходите от 5.9 млн. паунда, достигащи 122.4 млн. паунда (160.9 млн. евро).